Ο Υπουργός και ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κκ Νότης Μηταράκης και Γεώργιος Κουμουτσάκος, συμμετείχαν, σήμερα, στη τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής για την Πολιτική Ελευθερία, τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs-LIBE), με βασικό θέμα τις πρόσφατες εξελίξεις στο μεταναστευτικό ζήτημα.
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του, ο κ. Μηταράκης ανέδειξε εμφατικά τη μείωση κατά 46% των μεταναστευτικών ροών για το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους, ενώ συμπλήρωσε ότι στο β’ τρίμηνο «οι ροές μειώθηκαν συνολικά κατά 93%».
Επιπλέον, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ότι «έχουν μεταφερθεί -μέσα στο α’ εξάμηνο- από τα νησιά 17.000 άτομα στην ηπειρωτική Ελλάδα έναντι μόλις 7.200 ατόμων για το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Μια σημαντική αύξηση της τάξεως του 134%. Ταυτόχρονα, έχουν μειωθεί οι διαμένοντες στα ΚΥΤ κατά 23%, ενώ οι εκκρεμείς αποφάσεις ασύλου από 140.000 στην αρχή του έτους είναι, σήμερα, κάτω από 100.000».
Κατόπιν, υπερθεμάτισε τις προσπάθειες που καταβάλλουν καθημερινά η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα, προκειμένου «να προστατέψουν τα σύνορα όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Φέτος, είχαμε μόνο μία απώλεια ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μηταράκης στάθηκε στην επιτυχή διαχείριση της πρώτης φάσης της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς «είχαμε μηδέν κρούσματα στα νησιά, αλλά και μηδενικές απώλειες ανθρώπινων ζωών αιτούντων ασύλου. Επενδύουμε σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας εντός των ΚΥΤ».
Στη συνέχεια, ο κ. Μηταράκης ανέλυσε τις στρατηγικές προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα: «Πρώτον, η αναβάθμιση της ποιότητας του συστήματος υποδοχής της χώρας, με τη δημιουργία των κλειστών ελεγχόμενων δομών νήσων. Δεύτερον, η ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας, τόσο στους διαμένοντες, όσο και στις τοπικές κοινωνίες. Σε αυτό θα συμβάλει καθοριστικά και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των διαδικασιών ασύλου. Τρίτον, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην ενσωμάτωση των προσφύγων. Η Ελλάδα εφαρμόζει το πρόγραμμα “Helios”, ένα πρόγραμμα που οι πόροι του, ωστόσο, αναμένεται να εξαντληθούν το Νοέμβριο. Η Ευρώπη πρέπει να δείξει το ανθρωπιστικό της πρόσωπο σε αυτούς που την έχουν πραγματικά ανάγκη.», είπε.
«Είναι επιτακτική ανάγκη να επικεντρωθούμε στην επιτάχυνση των επιστροφών όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Το ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο πρέπει να περιέχει ένα ενισχυμένο πλαίσιο επιστροφών», κατέληξε χαρακτηριστικά.
Ο Αν. Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Γιώργος Κουμουτσάκος μετά το πέρας της Επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Μετά τα γεγονότα στο Έβρο, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται το ίδιο. Καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, από την μια στιγμή στην άλλη, μια νέα απόπειρα της Τουρκίας για μαζική, παράνομη, μεταναστευτική μετακίνηση προς τα σύνορα της Ελλάδος και της Ευρώπης. Και η πρόκληση γίνεται πιεστικότερη σε μια στιγμή που δεν έχει ακόμα εξαλειφθεί ο κίνδυνος από την πανδημία. Οφείλουμε, ως Ελλάδα και ως Ευρώπη, να είμαστε έτοιμοι».