Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου

Μέτρα πρόληψης κατά του κορωνοϊού στην εξυπηρέτηση κοινού από την Υπηρεσία Ασύλου

Ομαλά εξελίσσεται η επαναλειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου, η οποία από χθες δέχεται και πάλι το κοινό μετά από σχεδόν δύο μήνες παύσης.  Η Υπηρεσία λειτουργούσε όλο αυτό το διάστημα με προσωπικό ασφαλείας και κυρίως τηλε-εργασία, εκδίδοντας μέσα στον Μάρτιο και τον Απρίλιο περισσότερες από 22.000 αποφάσεις.

Για την αποφυγή του συγχρωτισμού τόσο μεταξύ των εργαζομένων όσο και αιτούντων άσυλο ή δικαιούχων, έγκαιρα πάρθηκαν μέτρα προστασίας. Συγκεκριμένα:

-δόθηκε παράταση 6 μηνών από την ημερομηνία λήξης, όλων των αδειών διαμονής όπως και των δελτίων αιτούντων διεθνούς προστασίας ώστε να μην απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία τους για ανανέωση στην Υπηρεσία

-οι συνεντεύξεις των αιτούντων ασύλου πραγματοποιούνται με ραντεβού

-η καταγραφή των αιτούντων πλέον μπορεί να γίνεται και ηλεκτρονικά

-στους χώρους εργασίας  βρίσκεται το 50% των προσωπικού, ενώ παραμένει η δυνατότητα τηλεργασίας για την αποφυγή  συγχρωτισμού.

-έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων υγειονομικής προστασίας από τον κορωνοϊό

-συνιστάται η χρήση μάσκας στους αιτούντες ασύλου κατά την είσοδο στους χώρους της Υπηρεσίας Ασύλου

-έχουν διανεμηθεί μάσκες, γάντια και αντισηπτικά υγρά στους εργαζομένους

Τα μέτρα είχαν ανακοινωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, σε πολύγλωσσα κείμενα.  Χθες, ο αρχικός συνωστισμός που παρατηρήθηκε νωρίς το πρωί, αντιμετωπίστηκε έγκαιρα με την ενημέρωση του κόσμου ότι δεν απαιτείται η παρουσία του για την ανανέωση των εγγράφων του.  Αυτό  είχε ως αποτέλεσμα η σημερινή εικόνα να είναι εντελώς διαφορετική, με ελάχιστη παρουσία κοινού και με την απουσία οποιουδήποτε προβλήματος  στους εξωτερικούς χώρους της Υπηρεσίας Ασύλου.

Επίσης ενισχύθηκαν και τα αστυνομικά μέτρα.

Αναζήτηση