Ομιλία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Βουλευτή Χίου, Νότη Μηταράκη, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου
Ν. Μηταράκης: «Αποδείχθηκε ότι υπήρχε κρίση δημόσιας υγείας όπως υπήρχε και κρίση ασφαλείας, αιτιολογία για την ΠΝΠ για τα κλειστά κέντρα στα νησιά»
Στην ενότητα του ελληνικού λαού και στην αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης απέδωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, τον περιορισμό των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης και της κρίσης δημόσιας υγείας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.
Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι: «σήμερα, η Ολομέλεια, καλείται να κυρώσει δυο ΠΝΠ, άμεσα σχετιζόμενες και με τις δύο αυτές κρίσεις. Η από 2 Μαρτίου Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, περί αναστολής αιτήσεων ασύλου, μαζί με την Απόφαση του ΚΥΣΕΑ είχαν άμεσο στόχο τη θωράκιση των συνόρων μας από την συντονισμένη προσπάθεια παραβίασης τους. Όχι από πρόσφυγες που προσπαθούσαν να διαφύγουν το κίνδυνο στη γείτονα χώρα, αλλά από πρόσωπα που στηρίχθηκαν από τη Τουρκία στην προσπάθεια τους να εισέλθουν παράνομα».
Εν συνεχεία, προσέθεσε πως «την από 10 Φεβρουαρίου ΠΝΠ για τα κέντρα των νησιών, νομίζω ότι είναι πολύ πιο εύκολο να την υποστηρίξω σήμερα, από ότι θα ήταν την ημέρα δημοσίευσης. Ήμασταν υποχρεωμένοι να θωρακίσουμε τα νησιά από την τότε επικείμενη κρίση δημόσιας υγείας του κορωνοϊού, αλλά και από την αυξημένη ρητορική της γείτονος χώρας για την χρήση των μεταναστευτικών ροών ως εργαλείο πίεσης».
Επιπλέον, υπογράμμισε τους δύο βασικούς στόχους του Υπουργείου, που είναι ο περιορισμός των ροών, αλλά και των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες, συμπληρώνοντας πως «για την μείωση των ροών προτάξαμε τέσσερις γραμμές άμυνας. Την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων. Την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και την αύξηση των επιστροφών με μείωση του χρόνου πρώτης απόφασης από 183 μέρες το 2019 σε 27 στις νέες αιτήσεις το 2020. Την αντικατάσταση των ανοικτών δομών με κλειστές, την οποία ήδη έχουμε εκκινήσει σε τέσσερα σημεία. Τέλος, την διεθνοποίηση την κρίσης, με την χώρα μας στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης για δίκαιη κατανομή των βαρών στα κράτη-μέλη και για την ανάγκη αλλαγής της Κοινής Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ώστε να μην οδηγεί σε συμφόρηση στα νησιά μας».
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κατέρριψε την παραπληροφόρηση που υπάρχει στα νησιά, επισημαίνοντας τα εξής: «Αποδείξαμε ήδη ότι δεν υπάρχει πλέον κανείς στα νησιά που έχει μείνει πάνω από 14 μήνες μετά και την τελευταία κίνηση αποσυμφόρησης που κάναμε μέσα στο Μάρτιο. Και στόχος μας και μπορούμε να το καταφέρουμε, είναι ότι αυτοί που δικαιούνται άσυλο θα φεύγουν πριν τους δύο μήνες και αυτοί που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας πριν τους έξι. Κατά συνέπεια, η μέση παραμονή θα φτάσει στους τέσσερις μήνες. Δεύτερον, ακόμα και ο δικός μας σχεδιασμός του Νοεμβρίου για το μέγεθος των δομών πλέον φαντάζει μεγάλος, με τα νέα δεδομένα προστασίας συνόρων και επιτάχυνσης της διαδικασίας ασύλου. Τρίτον, έχω στείλει επιστολή τους δημάρχους και τους ζητάω να συντονίσουμε τις ενέργειες για την κατάργηση των ανοικτών δομών, αφού λειτουργήσουν μικρότερες κλειστές δομές για την ασφάλεια όλων».
Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αποσυμφόρηση των νησιών: «Έχουμε ανακοινώσει 10.000 μετακινήσεις το πρώτο τρίμηνο, έχουν ολοκληρωθεί κατά περίπου 90% ήδη. Έχουμε ανακοινώσει με πρωτοβουλία του κ. Κουμουτσάκου με τον ΔΟΜ, 5.000 εθελοντικές μετακινήσεις μέσα στο επόμενο τρίμηνο και σχεδιάζουμε και νέο κύκλο αποσυμφορήσεων. Πλέον βλέπουμε στο τέλος Μαρτίου, για πρώτη φορά, μετά από πάρα πολύ καιρό, να έχουμε λιγότερους στα νησιά από ότι είχαμε στα τέλη του 2019. Άρα η αποσυμφόρηση έχει ξεκινήσει. Γραμμικά, αλλά έχει ξεκινήσει. Με ένα τρόπο, ο οποίος δεν λειτουργεί θελκτικά για νέες ροές, γιατί βιώσαμε το 2015 το «ελάτε και προχωρήστε στην ηπειρωτική Ελλάδα» και αυτό δημιούργησε 800.000 αφίξεις».
Επίσης, υπεραμύνθηκε των επιτάξεων στις οποίες προχώρησε η Κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «Πρώτον, διότι διαθέσιμες δημόσιες γαίες δεν ήταν καλύτερες για τις τοπικές κοινωνίες. Σε κάθε νησί υπήρχαν κρατικές εκτάσεις, όπως πχ. το αεροδρόμιο των Ολύμπων στη Χίο που είχε επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά μια τέτοια τοποθεσία δημιουργούσε ζητήματα στον παραγωγικό ιστό. Δεύτερον, υπήρχαν ιδιωτικές γαίες, διαθέσιμες προς ενοικίαση, αλλά οι διαδικασίες θα απαιτούσαν χρόνο. Να ξεκαθαρίσουμε επίσης τι εννοεί ως επίταξη η ΠΝΠ, προβλέπει ρητά ότι είναι «αναγκαστική ενοικίαση», για τρία μόνο χρόνια, και έναντι αποζημίωσης που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες».
Ο κ. Μηταράκης επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «τα κόμματα σας συμφωνούν με την έννοια της επίταξης για λόγους δημόσιας υγείας. Ας μην υποκρινόμαστε για μικροπολιτικούς λόγους».
«Έχουν ληφθεί όταν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας στις δομές φιλοξενίας. Διαχωρίζουμε τις νέες αφίξεις. Περιορίζουμε αποφασιστικά την κυκλοφορία. Δημιουργούμε υγειονομικές εγκαταστάσεις. Ενημερώνουμε τους διαμένοντες στις γλώσσες τους», κατέληξε χαρακτηριστικά.
Πρακτικά της Ομιλίας:
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα δύο σημαντικές προκλήσεις:
Την κρίση δημόσιας υγείας – την πανδημία του κορωνοϊού
Την μεταναστευτική κρίση, την ασύμμετρη απειλή που δεχθήκαμε
Κρίσεις που συνεχίζονται, αλλά με την ενότητα του Ελληνικού Λαού, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης έχουμε περιορίσει τις επιπτώσεις.
Αυτονόητο ότι σε κανένα μέτωπο δεν επιτρέπεται χαλαρότητα, συνεχίζουμε κάθε μέρα με διαρκώς αυξανόμενη αποφασιστικότητα.
Σήμερα η Ολομέλεια, καλείται να κυρώσει δυο ΠΝΠ, άμεσα σχετιζόμενες και με τις δύο αυτές κρίσεις.
Η από 2 Μαρτίου Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, περί αναστολής αιτήσεων ασύλου, μαζί με την Απόφαση του ΚΥΣΕΑ είχαν άμεσο στόχο τη θωράκιση των συνόρων μας από την συντονισμένη προσπάθεια παραβίασης τους.
Όχι από πρόσφυγες που προσπαθούσαν να διαφύγουν το κίνδυνο στη γείτονα χώρα, αλλά από πρόσωπα που στηρίχθηκαν από τη Τουρκία στην προσπάθεια τους να εισέλθουν παράνομα.
Υπενθυμίζω ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, από την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας του, έθεσε δύο σημαντικούς στόχους. Πρώτον, τη μείωση των μεταναστευτικών ροών και δεύτερον, τον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες.
Για τη μείωση των ροών προτάξαμε τέσσερεις γραμμές άμυνας. Πρώτον, την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων. Εμφανής πλέον σε όλους.
Και απαντώντας και στον εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν θα γεμίζουν πλέον οι δομές με αυξημένες ροές, με τη φύλαξη των συνόρων που πλέον η χώρα μας αποτελεσματικά ασκεί.
Δεύτερον. Την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και την αύξηση των επιστροφών, οι οποίες τριπλασιάστηκαν το 1ο δίμηνο του 2020. Έχουμε μειώσει το χρόνο έκδοσης απόφασης ασύλου από 183 μέρες το 2019 σε 27 μόνο μέρες τις νέες αιτήσεις του 2020.
Τρίτον, στοχεύουμε στην κατάργηση των ανοιχτών δομών, την αντικατάστασή τους με κλειστές και ελεγχόμενες και ήδη ξεκινάμε άμεσα σε 4 σημεία.
Τέταρτη γραμμή άμυνας. Η διεθνοποίηση της κρίσης. Η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στους διεθνείς οργανισμούς.
Είναι ανάγκη ο νέος κανονισμός ασύλου και μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προβλέπει τη δίκαιη κατανομή των βαρών, ανάμεσα στις χώρες – μέλη και δεύτερον, η κοινή συμφωνία Ευρωπαϊκή Ένωσης – Τουρκίας να μην οδηγεί στη συμφόρηση που οδηγεί στα νησιά μας, αυτό που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο κύριος Μουζάλας σήμερα επιβεβαίωσε ότι οδήγησε ουσιαστικά στη συμφόρηση των νησιών.
Αλλάξαμε πολιτική. Η χώρα μας δεν είναι πλέον ξέφραγο αμπέλι. Το προοίμιο της πράξης νομοθετικού περιεχομένου ξεκαθαρίζει με σαφήνεια ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα, αλλά και συνταγματική υποχρέωση της ελληνικής δημοκρατίας να διαφυλάσσει την ακεραιότητά της.
Με την αναστολή του ασύλου υπάρχουν αντιδράσεις και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Της αναγνωρίζουμε. Αλλά, όταν αναλάβαμε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, ως Υπουργοί ορκιστήκαμε να προασπίζουμε το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού και αυτή πράξη νομοθετικού περιεχομένου αυτό ακριβώς το στόχο υπηρετεί.
Και είμαστε περήφανοι που είμαστε στον Έβρο, στην πρώτη γραμμή προάσπισης των συνόρων της χώρας μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με αυξημένη αποφασιστικότητα και ναι, είμαστε υπερήφανοι για αυτό.
Η αναστολή του ασύλου αποτελεί μια νομικά ορθή, ξεκάθαρη θέση της χώρας μας ,ότι δεχόμαστε μια ασύμμετρη απειλή και αυτοί που σε αυτό το διάστημα το χρονικό επιχειρούν να παραβιάζουν τα σύνορα της χώρας μας, δεν έρχονται ως μεμονωμένοι πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να βρουν ένα καλύτερο μέλλον, αυτοί οι οποίοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας, αλλά υποστηρίζονται από τη γείτονη χώρα και κατά συνέπεια δεν κινδυνεύουν σε αυτή.
Η από 10 Φεβρουαρίου πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τα κέντρα των νησιών νομίζω είναι πολύ πιο εύκολο να την εξηγήσω σήμερα από ό,τι θα ήταν αν την είχαμε φέρει για κύρωση την πρώτη ημέρα.
Ήμασταν υποχρεωμένοι να θωρακίσουμε τα νησιά μας και από την τότε επικείμενη κρίση δημόσιας υγείας του κορωνοϊού αλλά και από την αυξημένη ρητορική της γείτονως χώρας εκείνη την περίοδο για τη χρήση μεταναστευτικών ροών ως εργαλείο γεωπολιτικής πίεσης.
Κάποιοι έλεγαν τότε ότι αυτό ήταν πρόσχημα της κυβέρνησης. Δεν υπήρχε δήθεν κρίση δημόσιας υγείας. Δεν υπήρχε δήθεν ρητορική της γείτονως χώρας για χρήση των μεταναστών ως εργαλείο γεωπολιτικής στρατηγικής. Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο σήμερα ότι και τα δύο ισχύουν.
Και οι ίδιοι που μας ρωτάνε σήμερα: τι μέτρα λαμβάνετε για τον περιορισμό της κυκλοφορίας στα νησιά; Είναι πολλοί οι ίδιοι με αυτούς που αντιδράσανε τότε στο κλείσιμο των ανοιχτών δομών και στη δημιουργία κλειστών ελεγχόμενων δομών.
Και η πράξη νομοθετικού περιεχομένου ήρθε εκείνη την ημέρα για να καταδείξει το κατ’ επείγον της ανάγκης θωράκισης των νησιών μας.
Χρειαζόμαστε ως χώρα κλειστές δομές για την αντιμετώπιση και των μεταναστευτικών ροών και της σημερινής κρίσης. Λένε κάποιοι: μα καλά, θα είχατε προλάβει να είστε έτοιμοι με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου της 10ης Φεβρουαρίου;
Τα δύο καινούργια κέντρα που πράγματι δημιουργήθηκαν στη Μαλακάσα και στην Σιντική είναι κλειστά κέντρα και δημιουργήθηκαν εντός 15 ημερών από την ημέρα που απαιτήθηκε η δημιουργία τους.
Και βέβαια υπήρχε μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα στα νησιά παραπληροφόρησης. Λέγανε στον κόσμο ότι η Κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει μόνιμη εγκατάσταση, να δημιουργηθούνε μειονότητες στα νησιά μας.
Σήμερα που μιλάμε δεν υπάρχει κανείς στα νησιά του Αιγαίου που βρίσκεται στη χώρα μας πέρα από 14 μήνες. Έχουν μεταφερθεί όλοι όσοι έχουν έρθει το 2016, το 2017 και το 2018.
Και με τη νέα ταχύτητα, με την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, αυτοί που παίρνουν θετική απόφαση την παίρνουν σε 27 ημέρες. Μέσα στον ένα – ενάμισι μήνα έχουν φύγει από τα νησιά. Αυτοί που παίρνουν αρνητικές φεύγουν περίπου στους 6 μήνες.
Κατά συνέπεια και με τα κλειστά κέντρα που θα βοηθούσαν σημαντικά στη σωστή λειτουργία του ασύλου η μέση παραμονή στα νησιά δεν θα ξεπερνούσε τους τέσσερις με τους έξι μήνες.
Επίσης, κάποιοι λέγανε ότι η Κυβέρνηση ήθελε να φτιάξει δομές για 10, 20, 30, 50, 100 χιλιάδες ανθρώπους στο κάθε νησί. Αυτά γράφανε εκείνες τις ημέρες στο Facebook ξεσηκώνοντας τους νησιώτες.
Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και ο δικός μας σχεδιασμός του Νοεμβρίου, το είπα και στην επιτροπή, για το ύψος των δομών δείχνει πλέον ιδιαίτερα μεγάλος.
Δεν χρειαζόμαστε δομές των 5.000 με 7.000 σε αρκετά νησιά του Αιγαίου πλέον λόγω αφενός της καλύτερης φύλαξης των συνόρων και αφετέρου της επιτάχυνσης της διαδικασίας ασύλου.
Κάποιοι λένε ότι θα μένανε ανοιχτά τα κέντρα, το είπε και ο κύριος Καμίνης, σας λέω ξεκάθαρα. Τα καινούργια κέντρα θα οδηγήσουν στο άμεσο κλείσιμο των παλιών κέντρων. Και ήδη έχω ζητήσει και από την περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και από την τοπική Αυτοδιοίκηση στα νησιά να δημιουργήσουμε μια ομάδα εργασίας ώστε μέχρι τέλη Απριλίου να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το σχεδιασμό, τον οργανωτικό σχεδιασμό για το κλείσιμο των δομών μέσα στο 2020.
Θέσανε πολλοί το θέμα της αποσυμφόρησης. Και θέλω να σας πω ότι η Κυβέρνηση είναι πρώτη στη γραμμή της αποσυμφόρησης των νησιών. Αφενός στα νησιά μας σήμερα έχουμε συνολικά 42.000 διαμένοντες. Οι νέες δομές είναι για κάτω από 20.000. άρα πάνω από τους μισούς που είναι στα νησιά το έχω πει ξεκάθαρα σε κάθε ευκαιρία, μέσα στο 2020 θα φύγουν από τα νησιά του Αιγαίου. Πού θα πάνε;
Καταθέσαμε τροπολογία που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε, το ΚΙΝΑΛ δεν ψήφισε, για να εκκενωθούν 11.000 θέσεις στην ενδοχώρα που καταλαμβάνονται από άτομα τα οποία δεν δικαιούνται παροχή φιλοξενίας από τις διεθνείς συνθήκες.
Άρα 11.000 θέσεις δημιουργούνται με την τροπολογία που ψηφίσαμε. Επίσης, με τη επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου φεύγει κόσμος από τις υφιστάμενες δομές και δημιουργούνται ακόμα επιπλέον θέσεις. Και παράλληλα έχουμε διευκρινίσει ότι όπου χρειαστεί και σε συνεργασία με την τοπική Αυτοδιοίκηση θα δημιουργήσουμε λελογισμένα και όπου χρειάζεται περαιτέρω δομές.
Έχουμε ήδη ανακοινώσει και έχουμε ολοκληρώσει σας ανακοινώνω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 10.000 μετακινήσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο. Στα τέλη Μαρτίου για πρώτη φορά οι διαμένοντες στα νησιά θα είναι λιγότεροι από ότι ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου. Άρα έχει ξεκινήσει στην πράξη η αποσυμφόρηση των νησιών.
Ξέρω ότι η Ελληνική Λύση δεν το θέλει αυτό, δεν θέλουν να φύγουν από τα νησιά να πάνε στην ενδοχώρα, όπου χρειαστεί όμως γίνεται και αυτό.
Και ο κύριος Κουμουτσάκος έχει πάρει την πρωτοβουλία και έχουμε πάρει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και χρηματοδότηση για 5000 εθελοντικές μετακινήσεις και σχεδιάζουμε και άλλες μετακινήσεις για το δεύτερο τρίμηνο του 2020.
Το σχέδιο της Κυβέρνησης να είμαστε κάτω από τις 20.000 τουλάχιστον μέσα στη χρονιά. Άρα η αποσυμφόρηση είναι δική μας προτεραιότητα.
Βέβαια κάποιοι λένε πάρτε τους αμέσως από τα νησιά όπως κάναμε εμείς το 2015 λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για να ξανά έχουμε 800.000 αφίξεις στη χώρα μας τώρα που είναι κλειστά και τα εσωτερικά σύνορα της χώρας.
Σας θυμίζω στο δικό μου νησί στη Χίο το 2019 είχαμε αυξημένες ροές. Μπήκαν 8.000 άτομα στη Χίο το 2019. Πολύ μεγάλο νούμερο. Το 2015 μπήκαν 120.000 με την πολιτική των άμεσων μετακινήσεων.
Να πω πάνω για τις επιτάξεις γιατί τέθηκε θέμα επιτάξεων. Πρώτον, γιατί έγινε η επίταξη; Δεν υπήρχαν δημόσιες γαίες; Μάλιστα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει δημόσια γη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στη Χίο ήθελε να κάνει το κλειστό κέντρο στο αεροδρόμιο των Ολύμπων, μέσα στα Μαστιχοχώρια. Υπάρχουν δημόσιες γαίες και στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο και στη Λέρο και στην Κω.
Και όπου μπορούμε χρησιμοποιούμε δημόσιες γαίες. Επιλέξαμε όμως με την επίταξη περιοχές που δεν δημιουργούν πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες.
Αν θέλετε να επιλέξουμε δημόσιες γαίες πιο κοντά στους αστικούς ιστούς, δεν είναι αυτό η δικιά μας επιλογή. Υπάρχουν επίσης ιδιωτικές γαίες. Όπως ο ΣΥΡΙΖΑ νοίκιασε στη Σάμο.
Βέβαια, αυτό πήρε πάρα πολύ χρόνο ,δεν είναι κακή στρατηγική. Το να νοικιάσουμε δημόσια γη, η οποία είναι διαθέσιμη, και εμείς θέλουμε να το κάνουμε, αλλά όταν ένα κομμάτι έκτασης έχει 40 ή 50 ιδιοκτήτες, για να κάνει το δημόσιο 50 συμβάσεις, αντιλαμβάνεστε θέλει μήνες, αν όχι χρόνια και δεν είχαμε τόσο διάστημα.
Θα πω κάτι τελευταίο και ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε για την ανοχή σας. Τίθενται δύο γενικότερα ερωτήματα. Πρώτον, αν πράγματι υπήρχε κρίση δημόσιας υγείας και κρίση εθνικής ασφαλείας στα νησιά και κατά συνέπεια χρειαζότανε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Εγώ απαντώ ότι φάνηκε εκ του αποτελέσματος. 40 μέρες μετά, ότι όντως είχαμε κρίση δημόσιας υγείας και όντως είχαμε κρίση εθνικής ασφαλείας.
Άρα, ως προς τη λογική της πράξης νομοθετικού περιεχομένου επιβεβαιώνεται η επιλογή της Κυβέρνησης.
Υπάρχει ένα δεύτερο ερώτημα γενικότερης φύσης αν πρέπει οι κυβερνήσεις να προβαίνουν σε επιτάξεις για θέματα δημόσιας υγείας. Απάντησε προχθές ο κύριος Τσίπρας σε αυτό το ερώτημα, λέγοντας ότι η επίταξη από τώρα όλων των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων είναι κατά την κρίση του απαραίτητη.
Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης δημόσιας υγείας πρέπει να γίνουν επιτάξεις. Το ίδιο είπε και ο κύριος Κουτσούμπας.
Τονίζουμε ξανά την ανάγκη για άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ και εργαστηρίων. Άρα και το ΚΚΕ συμφωνεί στην ανάγκη, στη λογική ότι σε κρίσεις δημόσιας πρέπει να γίνονται επιτάξεις.
Και η επίταξη που προβλέπει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου προβλέπει εύλογη αποζημίωση. Τι σημαίνει επίταξη; Για να μην μπερδεύεται ο κόσμος, δεν σημαίνει κατάσχεση, σημαίνει αναγκαστική ενοικίαση.
Πρέπει στις επιτάξεις να δίνουμε το εύλογο τίμημα; Γιατί ανώτατο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε εχθές ότι δεν πρέπει. Και τα καταθέτω όλα αυτά τα τρία για τα πρακτικά.
Άρα συμφωνούμε στην ανάγκη επιτάξεων, συμφωνούμε όλοι ότι υπάρχει κρίση δημόσιας υγείας, συμφωνούμε όλοι ότι υπάρχει πρόβλημα στα σύνορα, άρα φαντάζομαι η Βουλή σήμερα ομόφωνα θα κυρώσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Για το θέμα της υγείας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στις δομές που αφορά τον κόσμο. Να τονίσω κλείνοντας ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας δομής στις δομές φιλοξενίας και στις τοπικές κοινωνίες που συνορεύουν με δομές. Και μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο κρούσμα σε καμία δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα.
Έχουμε διαχωρίσει τις νέες αφίξεις. Όσοι έχουν μπει στη χώρα μας μετά την 1η Μαρτίου δεν πηγαίνουν στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης αλλά σε ειδικές δομές όπου ελέγχονται ιατρικά.
Έχουμε περιορίσει αποφασιστικά την κυκλοφορία με αυστηρότερα μέτρα για τις δομές από ό,τι ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό, γιατί υπάρχουν όρια στο πόσοι έχουν δικαίωμα να βγούνε μόνο για απαραίτητες ανάγκες, δηλαδή για να ψωνίσουν και να γυρίσουν και με περιορισμένες ώρες.
Δημιουργούμε υγειονομικές εγκαταστάσεις σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση στις δομές και ενημερώνουμε και τους διαμένοντες στις γλώσσες που κατανοούν.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Θεωρώ ότι είναι ξεκάθαρη η λογική της Κυβέρνησης γιατί αυτές οι δύο πράξεις νομοθετικού περιεχομένου θωρακίζουν τη χώρα. Καλώ τη Βουλή σήμερα ομόφωνα να τις κυρώσει.