Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου

Προτεραιότητες μας η θωράκιση των εθνικών συνόρων και η γενναία αποσυμφόρηση των νησιών

Ομιλία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Βουλευτή Χίου, Νότη Μηταράκη, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Ως απάντηση στην κρίση του μεταναστευτικού και στην κρίση δημόσιας υγείας χαρακτήρισε τις δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που συζητήθηκαν στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης, αναφορικά με το κλείσιμο των εθνικών συνόρων, υπογράμμισε ότι «είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη η υποχρέωση της ελληνικής Δημοκρατίας να διαφυλάξει την ακεραιότητα και τα σύνορα της. Αυτή είναι η βάση για τα μέτρα που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ από τις αρχές Μαρτίου, όταν σαν χώρα, βρεθήκαμε μπροστά σε μια ασύμμετρη απειλή με τη μορφή μεταναστευτικής κρίσης».

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε χαρακτηριστικά πως «όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, ορκιστήκαμε να προασπίζουμε το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού. Αυτό το στόχο εξυπηρετεί και η σχετική ΠΝΠ. Η αναστολή του ασύλου αποτελεί μια ξεκάθαρη θέση της χώρας μας ότι δεχόμαστε μια ασύμμετρη απειλή και αυτοί που προσπαθούν, όλο αυτό το διάστημα, να παραβιάσουν τα σύνορα μας δεν έρχονται ως μεμονωμένοι πρόσφυγες, προσπαθώντας να βρουν ένα καλύτερο μέλλον. Αλλά, υποστηρίζονται από τη γείτονα χώρα στην επίτευξη δικών της γεωπολιτικών στρατηγικών».

Ο κ. Μηταράκης απαρίθμησε τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό που ελήφθησαν: «Διαχωρισμός αυτών που βρίσκονταν στις δομές πριν την 1η Μαρτίου από τις νέες αφίξεις, κράτηση των νέων αφίξεων και μεταφορά τους σε ειδικά κλειστά κέντρα σε Μαλακάσα και Σέρρες, διαρκείς ιατρικοί έλεγχοι των νέων αφίξεων, περιορισμός της πρόσβασης προς τις δομές, περιορισμός της κυκλοφορίας με αυστηρότερους όρους από αυτούς που έχουν επιβληθεί στην κοινωνία,  δημιουργία ειδικών υγειονομικών μονάδων σε κάθε ΚΥΤ και ενημέρωση -μέσω πολύγλωσσης σελίδας του Υπουργείου- των διαμενόντων στα ΚΥΤ. Αυτά τα μέτρα πήραμε, με αποτέλεσμα σήμερα να μην έχουμε, μέχρι στιγμής, κανένα κρούσμα κορωνοϊού σε δομές φιλοξενίας».

Στη συνέχεια, ο κ. Μηταράκης υπερθεμάτισε στις δύο βασικές επιδιώξεις του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που είναι η μείωση των ροών και ο περιορισμός των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες και προσέθεσε πως «για να το πετύχουμε αυτό, έχουμε θέσει 4 βασικές γραμμές άμυνας. Πρώτον, η καλύτερη φύλαξη των συνόρων. Δεύτερον, η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, όπου και καταφέραμε να μειώσουμε το διάστημα που απαιτείται για την έκδοση αποφάσεων στα νησιά από 183 σε μόλις 27 ημέρες. Τρίτον, οι επιστροφές όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας, οι οποίες στο πρώτο δίμηνο έχουν τριπλασιαστεί. Τέταρτον, η διεθνοποίηση του προβλήματος».

Επιπλέον, συμπλήρωσε πως «η Τουρκία, δυστυχώς, με πρόφαση τον κορωνοϊό, αρνήθηκε πρόσφατα την επιστροφή μεγάλου αριθμού ατόμων. Επιδιώκουμε τις επιστροφές μεταναστών απευθείας μέσω διμερών συνεργασιών στις χώρες προέλευσης τους».

Επίσης, ο κ. Μηταράκης στάθηκε στην έντονη παραπληροφόρηση που υπήρχε στα νησιά για τα κλειστά κέντρα και την αποσυμφόρηση τους, λέγοντας πως «οι ίδιοι που αμφισβητούσαν τα κέντρα, σήμερα μας ρωτούν τι μέτρα παίρνουμε για να θωρακίσουμε υγειονομικά τα ΚΥΤ και κατ’ επέκταση τα νησιά μας».

«Από τις 10.000 μετακινήσεις που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν το πρώτο τρίμηνο του έτους, υλοποιήθηκε το 90 %, ενώ πρόκειται να υπάρξουν και περίπου 5.000 εθελοντικές -μέσω ΔΟΜ- το επόμενο τρίμηνο», κατέληξε χαρακτηριστικά.  

Πρακτικά Ομιλίας:

Θα προσπαθήσω να απαντήσω στα περισσότερα σημεία που ετέθησαν σήμερα από τους Εισηγητές και Ειδικούς Αγορητές. Ότι δεν μπορέσω να καλύψω, θα το καλύψω στη συζήτηση της Ολομέλειας.     

Αυτές οι δύο Π.Ν.Π. έρχονται ως απάντηση σε μια διπλή κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας και την αντιμετωπίζει ακόμα, την κρίση του μεταναστευτικού και την κρίση δημόσιας υγείας. Δύο κρίσεις, οι οποίες, ειδικά στα νησιά μας, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, συνδυάζονται με έναν έντονο τρόπο.

Ο Εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρώην Υπουργός διαβάζοντας την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περί αναστολής του ασύλου, επέλεξε κάποιες λέξεις από το προοίμιο, δεν είπε όμως το βασικότερο σημείο του προοιμίου. Είναι, ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα και η συνταγματικά υποχρέωση της ελληνικής δημοκρατίας να διαφυλάξει την ακεραιότητα της και τα σύνορά της. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας και αυτή είναι η βάση για τα μέτρα που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ στις αρχές Μαρτίου, όταν βρεθήκαμε στην ασύμμετρη απειλή από τη γείτονα χώρα με τη μορφή μεταναστευτικής κρίσης.

Για την αναστολή του ασύλου υπάρχουν αντιδράσεις, το αναγνωρίζουμε και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Παρότι πρέπει να τονίσω, ότι οι βασικοί πυλώνες της Ε.Ε., η Επιτροπή, το Συμβούλιο, το Κοινοβούλιο δια των Προέδρων τους βρέθηκε δίπλα στη χώρα μας από την πρώτη στιγμή στον Έβρο, όπου η χώρα μας δίνει ακόμα την μάχη της προστασίας των συνόρων της.

Όταν αναλάβαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, ορκιστήκαμε να προασπίζουμε το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού και αυτή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αυτό ακριβώς το στόχο υπηρετεί.

Η αναστολή του ασύλου, αποτελεί μια ξεκάθαρη θέση της χώρας μας ότι δεχόμαστε ασύμμετρη απειλή και αυτοί που αυτό το διάστημα επιχειρούν να παραβιάσουν τα σύνορα της χώρας μας δεν έρχονται ως μεμονωμένη πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να βρουν ένα καλύτερο μέλλον, αυτοί οι οποίοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας, αλλά υποστηρίζονται από την γείτονα χώρα στην επίτευξη δικών της γεωπολιτικών στρατηγικών.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου από την πρώτη μέρα έβαλε δύο ξεκάθαρους στόχους. Πρώτον, την μείωση των μεταναστευτικών ροών. Για εμάς, είναι μια ξεκάθαρη επιλογή την οποίαν αντιλαμβάνομαι, δεν συμμερίζονται όλοι οι παρευρισκόμενοι στη σημερινή συνεδρίαση.

Και η δεύτερη βασική επιδίωξη του Υπουργείου μας, ήταν ο περιορισμός των επιπτώσεων αυτής της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες.

 Με σκοπό τη μείωση των ροών, έχουμε τέσσερις σημαντικές γραμμές άμυνας. Πρώτον, την πολύ καλύτερη φύλαξη των συνόρων. Και βλέπουμε ήδη τον Μάρτιο, αντιστρέψουμε όλη τη δυναμική που είχε δημιουργηθεί από το καλοκαίρι του 2019.

Δεύτερη σημαντική προτεραιότητα η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, με στόχο αυτοί που δικαιούνται διεθνούς προστασίας να τη λάβουν. Η χώρα μας φυσικά εφαρμόζει τις διεθνείς υποχρεώσεις, αλλά αυτοί που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας έχουμε μια ξεκάθαρη επιλογή να τους επιστρέψουμε είτε μέσω της κοινής δήλωσης της Ε.Ε.- Τουρκίας που αυτή τη στιγμή αμφισβητείται εντόνως από τη γείτονα χώρα ή στις χώρες προέλευσής τους στα πλαίσια πολυμερών ή διμερών συνεργασιών.

 Και καταφέραμε από 183 μέρες που απαιτούσε η πρώτη απόφαση ασύλου το 2019 να εκδίδουμε αποφάσεις στα νησιά στις 27 ημέρες και στο πρώτο τρίμηνο του 2020 να έχουμε τριπλασιαστεί τις επιστροφές όσον δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Βέβαια, πρόσφατα η Τουρκία δεν δέχτηκε μια μεγάλη επιστροφή την οποίαν είχαμε στείλει προφασιζόμενοι το θέμα του κορωνοϊού και πλέον ξέρετε ότι έχουμε διμερώς διακόψει τα σύνορα.

Θέλω να τονίσω σ' αυτό το σημείο ότι δείχνουμε απόλυτη ευγνωμοσύνη στους άντρες και τις γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας του Λιμενικού της Ελληνικής Αστυνομίας, της Αστυνομίας μας, η οποία δίνει τη μάχη στον Έβρο και στα θαλάσσια σύνορα.

Η Π.Ν.Π. για τα κέντρα των νησιών, νομίζω είναι πολύ πιο εύκολο να την εξηγήσω σήμερα, απ΄ ότι θα ήταν στις 10 Φεβρουαρίου.

Εκείνη την ημέρα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι είμαστε υποχρεωμένοι να θωρακίσουμε τα νησιά στην επικείμενη κρίση δημόσιας υγείας του κορωνοϊού και τότε είπανε πάρα πολλοί ότι ήταν πρόσχημα της Κυβέρνησης. Τώρα, οι ίδιοι μας ρωτάνε τι μέτρα λαμβάνουμε για την προστασία και αυτών που βρίσκονται εντός των δομών και την προστασία των τοπικών κοινωνιών από δυνητικά κρούσματα κορωνοϊού.

Οι ίδιοι που αμφισβητούσαν στις 10 Φεβρουαρίου γιατί η Κυβέρνηση έρχεται και με την διαδικασία της Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου, που δείχνει μια κατάσταση κατεπείγοντος, έρχεται να δημιουργήσει κλειστές δομές.

Και επειδή ρωτάνε κάποιοι, θα είχατε προλάβει; Στις δύο κλειστές δομές που δημιουργήσαμε στις Σέρρες και στη Μαλακάσα σε 15 μέρες δημιουργήθηκαν και λειτουργούν. Άρα, ναι, θα είχαμε προλάβει.

Αλλά, τέθηκε τότε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, η οποία στηρίχθηκε σε μια πολύ έντονη παραπληροφόρηση. Λέγανε στους κατοίκους των νησιών ότι η Κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει μόνιμες εγκαταστάσεις, να δημιουργήσει μια μόνιμη κοινότητα ως μειονότητα στα νησιά. Αποδείξαμε ήδη ότι δεν υπάρχει πλέον κανείς στα νησιά που έχει μείνει πάνω από 14 μήνες μετά και την τελευταία κίνηση αποσυμφόρησης που κάναμε μέσα στο Μάρτιο. Και στόχος μας και μπορούμε να αποδείξουμε πλέον με την ταχύτητα του ασύλου, είναι ότι αυτοί που δικαιούνται άσυλο θα φεύγουν πριν τους δύο μήνες και αυτοί που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας πριν τους έξι.

Κατά συνέπεια, η μέση παραμονή θα μπορούσε να φτάσει στους τέσσερις μήνες.

Κατά συνέπεια και η δεύτερη παραπληροφόρηση που δημιουργήθηκε, ότι θα απαιτηθούν δομές 10.000, 20.000, 30.000 ,50.000 λέγαμε κάποιοι στα νησιά, δεν χρειάζονται.

Ακόμα και ο δικός μας σχεδιασμός του Νοεμβρίου για το ύψος των δομών πλέον δείχνει μεγάλος με τα νέα δεδομένα προστασίας συνόρων και επιτάχυνσης της διαδικασίας ασύλου.

Τέθηκε, επίσης, η παραπληροφόρηση ότι θα μείνουν ανοιχτά τα κέντρα από τα υπόλοιπα, το Βαθύ την ίδια αίσθηση έχω κι εγώ για το Βαθύ, είναι απαράδεκτο. Όπως και η Μόρια απαράδεκτη. Και ήδη έχω στείλει επιστολή τους δημάρχους και τους ζητάω να κάνουν ομάδα εργασίας μέσα στη χρονιά να τις κλείσουμε  αυτές τις δομές, αφού λειτουργήσουν μικρότερες κλειστές δομές για την ασφάλεια όλων.

Άρα αυτά τα θέματα τα οποία τότε παραπληροφόρησαν τους νησιώτες, είναι εμφανές ότι δεν ισχύουν.

Και για το θέμα της αποσυμφόρησης, ξέρω ότι εσείς διαφωνείτε με την αποσυμφόρηση, διαφωνείτε που πήραμε κόσμο από τα νησιά, το άκουσα. Εμείς έχουμε ανακοινώσει 10.000 μετακινήσεις το πρώτο τρίμηνο, έχουν ολοκληρωθεί κατά περίπου 90% ήδη.

Έχουμε ανακοινώσει με πρωτοβουλία του κ. Κουμουτσάκου του Αναπληρωτή Υπουργού με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για 5.000 εθελοντικές μετακινήσεις μέσα στο επόμενο τρίμηνο και σχεδιάζουμε και νέο κύκλο αποσυμφορήσεων.

Και πλέον βλέπουμε στο τέλος Μαρτίου, για πρώτη φορά, μετά από πάρα πολύ καιρό, να έχουμε λιγότερους στα νησιά από ότι είχαμε στα τέλη  του 2019. Άρα η αποσυμφόρηση έχει ξεκινήσει. Γραμμικά, αλλά έχει ξεκινήσει.

Με ένα τρόπο ο οποίος δεν λειτουργεί θελκτικά για νέες ροές, γιατί βιώσαμε το 2015 το “ελάτε και προχωρήστε στην ηπειρωτική Ελλάδα” και αυτό δημιούργησε 800.000 αφίξεις. Για το νησί μου, στην Χίο, το 2015 με την πολιτική των ανοιχτών συνόρων μπήκανε 120.000 ενώ πέρυσι, παρά την έξαρση ροών το δεύτερο εξάμηνο, 8000.

Άρα, χρειάζεται προστασία και φράγμα στα νησιά και αυτό ήταν που πρότεινε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ως προς την εφαρμογή της ήδη ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου μας ζητάει να προχωρήσουμε ταχύτατα στην Κω και στην Λέρο. Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου με διαφωνία σε κάποια σημεία, έχει δεχθεί την ολοκλήρωση της κλειστής δομής που δημιουργείται και έχουμε ζητήσει από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, αλλά και από τους δήμους στη Χίο και στη Μυτιλήνη εναλλακτικές  αυτουνού που και οι ίδιοι λένε ότι είναι απαράδεκτο. Δεν είναι λύση να μείνουμε στην ΒΙΑΛ, δεν είναι λύση να μείνουμε στην Μόρια, αλλά επειδή κάποιοι εδώ μέσα τονίζουν την ανάγκη  αποσυμφόρησης θα σας θυμίσω ότι δεν ψηφίσατε πριν λίγες ημέρες στην Βουλή την τροπολογία να εκκενωθούν 11.000 θέσεις στην ενδοχώρα, που κακώς καταλαμβάνονται από αυτούς που έχουν ήδη λάβει άσυλο και άρα, βάσει των διεθνών συνθηκών η Ελλάδα δεν έχει υποχρέωση παροχής φιλοξενίας, για να αδειάσουν 11.000 θέσεις, για να φύγουν από τα νησιά 11 χιλιάδες άτομα. Ενώ έρχεστε και επικρίνετε την Κυβέρνηση για την ανάγκη αποσυμφόρησης, όταν κληθήκατε να ψηφίσετε την τροπολογία που στηρίζει 11 χιλιάδες θέσεις αποσυμφόρησης δεν την ψηφίσατε.

Δύο τελευταία, κλείνοντας.

Πρώτον, για την προστασία της δημόσιας υγείας. Η στρατηγική μας στα νησιά έχει τέσσερις βασικούς άξονες. Ο πρώτος βασικός άξονας είναι ο διαχωρισμός αυτών που βρίσκονται στις δομές πριν από την 1η Μαρτίου από τις νέες αφίξεις. Προστατέψαμε τις δομές με το να κρατήσουμε σε ξεχωριστούς χώρους και μετά από ένα επαρκές διάστημα να τους μεταφέρουμε σε ειδικά κλειστά κέντρα που είναι μόνο αυτοί που ήρθαν μετά την 1η Μαρτίου, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος διάδοσης από νέες αφίξεις εξ ανατολών, κορωνοϊού στις δομές και περιορίζουμε, φυσικά, και την πρόσβαση προς τις δομές για να μην μεταφερθεί ο ιός από την κοινωνία προς τις δομές και με την Κ.Υ.Α. που υπογράφτηκε χθες, βάλαμε αυστηρότερους κανόνες από τους γενικούς κανόνες κυκλοφορίας για τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, ώστε να μην υπάρχει συχρωτισμός μέσα στην κοινωνία. Άρα, διαχωρίσαμε τους καινούριους, δεύτερον, βάλαμε μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, τρίτον, δημιουργούμε σε κάθε δομή ειδική υγειονομική μονάδα στην περίμετρο για να προστατέψουμε αυτούς που έχουν ανάγκη ιατρικής προστασίας να πάνε σε αυτές τις ειδικές δομές και τέταρτον, και με την πολύδροση, πλέον, σελίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ενημερώνουμε καλύτερα τους αιτούντες άσυλο για τα μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό.

Ρώτησε ένας Ειδικός Αγορητής για τα μέτρα υγείας που έχουν ληφθεί για αυτούς που μπήκαν. Και στο νησί όταν μπήκαν ελέγχθησαν από γιατρούς και καθώς μεταφέρθηκαν στις Σέρρες και στη Μαλακάσα, υπήρχε στο σημείο ομάδα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που εξέτασε ατομικά όλες τις αφίξεις και για όσες περιπτώσεις κρίθηκε ότι έπρεπε να εξετασθούν από το τοπικό νοσοκομείο, μεταφέρθηκαν και επέστρεψαν. Δεν έχω να σας αναφέρω αυτή τη στιγμή κανένα κρούσμα κορωνοϊού στα νησιά.

Κλείνω, λέγοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου. Είναι πολύ σημαντικό, αυτό που συνέβαινε, η συμφόρηση στα νησιά με τα χρόνια που χρειαζόντουσταν να να βγουν οι αποφάσεις να καταργηθεί οριστικά. Πλέον, πρέπει να απαντάμε ταχύτατα και να μην δημιουργούμε συμφόρηση ούτε στα νησιά ούτε στην ενδοχώρα, γιατί δεν θα ήταν λύση και να γεμίσει και όλη η χώρα μας με δομές φιλοξενίας.

Αναζήτηση