Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου

Δήλωση Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκη μετά την επίσκεψη της Ευρωπαίας Επιτρόπου, κ. Johansson, στο κτίριο Κεράνη

Δήλωση Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκη μετά την επίσκεψη της Ευρωπαίας Επιτρόπου, κ. Johansson, στο κτίριο Κεράνη

Ν. Μηταράκης: «Αποχωρούν άμεσα 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά»

«Μεταφορά 10.000 μεταναστών στην ενδοχώρα και 5.000 εθελούσιες επιστροφές»

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, υποδέχτηκε σήμερα στο κτίριο Κεράνη την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Ylva Johansson.

Στο επίκεντρο των δύο διευρυμένων συσκέψεων που ακολούθησαν μεταξύ των δύο πλευρών,  ήταν  η τρέχουσα κατάσταση στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας, καθώς και επιμέρους θέματα διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης. Επισημαίνεται, ότι ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα ζητήματα φιλοξενίας και μετεγκατάστασης των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Μετά την ολοκλήρωση των διαδοχικών συσκέψεων, ο κ. Μηταράκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Συζητήσαμε με την Ευρωπαία Επίτροπο, κ. Ylva Johansson, την τρέχουσα κατάσταση στα σύνορα και στα νησιά μας, η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ήδη έχουμε ανακοινώσει τη μεταφορά 10.000 μεταναστών στην ενδοχώρα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Σήμερα, ανακοινώνουμε την περαιτέρω αποσυμφόρηση των νησιών με την εθελοντική μεταφορά άλλων 5.000 αιτούντων άσυλο στις χώρες προέλευσης τους. Ζητήσαμε και λάβαμε τη σχετική χρηματοδότηση του προγράμματος. Αλλά και την χρηματοδότηση δράσεων που θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην βελτίωση της κατάστασης στα νησιά, αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα.

 Η χώρα μας, όπως γνωρίζει όλη η Ευρώπη, αντιμετωπίζει μια ασύμμετρη απειλή, στην οποία το μεταναστευτικό μετατρέπεται σε εργαλείο πίεσης και άσκησης εξωτερικής πολιτικής.

Λάβαμε άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με το ελληνικό, αλλά και το Διεθνές Δίκαιο. Με ενότητα και αποφασιστικότητα, προστατέψαμε όχι μόνο τα σύνορα της Ελλάδας, αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης.

Ζητήσαμε και ζητάμε την στήριξη της Ευρώπης, για την διαχείριση της κρίσης και των επιπτώσεων της, όπως άλλωστε προβλέπουν, οι ευρωπαϊκές συνθήκες και οι κοινές μας αξίες. Ζητάμε την άμεση στήριξη στην αρχή αναλογικής κατανομής της ευθύνης των προσφυγικών ροών στο νέο Κανονισμό της Ε.Ε. για την Μετανάστευση & το Άσυλο.

Σήμερα, οι χώρες πρώτης υποδοχής σηκώνουν δυσανάλογα μεγάλο  βάρος. Άμεσα πρέπει να σταματήσει η πίεση στα σύνορα μας, καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της βάσει τους διεθνούς δικαίου, αλλά και της Κοινής Δήλωσης με την Ε.Ε., η οποία πρέπει να μην οδηγεί σε συμφόρηση στα νησιά, όπως έγινε το 2016.

Σήμερα, επίσης, δώσαμε ιδιαίτερο βάρος στο θέμα της μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων σε χώρες της Ευρώπης. Μια πρωτοβουλία που ξεκινήσαμε το Σεπτέμβριο και πλέον βρίσκει ανταπόκριση από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με την Επίτροπο, κ. Johansson.

Η Ελλάδα ξεκινά την διαδικασία μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων και αναμένει την ενεργή στήριξη των κρατών-μελών. Ήδη, 7 κράτη-μέλη έχουν ανταποκριθεί θετικά και αναμένουμε ανταπόκριση και από τα υπόλοιπα. Θα διοργανώσουμε στην Αθήνα σχετική διάσκεψη για να συγκεκριμενοποιηθεί η συμβολή όλων, σε αυτό το ανθρωπιστικό θέμα».

 

Αναζήτηση