Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου

Χαιρετισμός Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, στους 220 νεοπροσληφθέντες υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ασύλου

Χαιρετισμός Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, στους 220 νεοπροσληφθέντες υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ασύλου

Χαιρετισμός Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, στους 220 νεοπροσληφθέντες υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ασύλου

Ν. Μηταράκης: «Επιταχύνουμε την έκδοση ασύλου με την ενοποίηση των διαδικασιών καταγραφής αιτήσεων»

«Η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου αποτελεί επίδειξη σεβασμού σε ένα στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα»

«Η έννοια του ασύλου εμπίπτει στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας και είναι αναπόσπαστο κομμάτι του νομικού πολιτισμού μας. Ο δικός σας ρόλος είναι πολύ σημαντικός. Καλείστε να κρίνετε και να αποφασίσετε ποιοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ποιοι όχι», ανέφερε, απευθυνόμενος στους 220 νεοπροσληφθέντες υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ασύλου, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης.

O κ. Μηταράκης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η έκδοση ασύλου δεν είναι ένα θέμα πολιτικό. Αλλά είναι ένα θέμα νομικό, ένα θέμα κανόνων που θα το κρίνετε εσείς βάσει του νομικού πλαισίου» και συμπλήρωσε πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία Ασύλου είναι ο όγκος των αιτήσεων που εκκρεμούν».

Επιπλέον, επεσήμανε ότι «πρέπει να κινηθούμε γρηγορότερα. Ανεξαρτήτως ιδεολογικών απόψεων, όλοι συμφωνούμε ότι δεν είναι αποδεκτό να υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν ακόμα και χρόνια ολόκληρα να μάθουν αν η Ελλάδα θα τους δώσει άσυλο ή όχι. Η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου δεν είναι μια πολιτική επιλογή ούτε έχει ιδεολογία, αλλά αποτελεί επίδειξη σεβασμού σε ένα στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα».

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπερθεμάτισε την ενίσχυση της οργανωτικής δομής, του ανθρωπίνου δυναμικού, αλλά και την αναβάθμιση των υλικοτεχνικών υποδομών της Υπηρεσίας Ασύλου. Κατόπιν, προανήγγειλε ότι το προσεχές νομοσχέδιο θα εμπεριέχει διάταξη για  τη σύντμηση του χρόνου των διαδικασιών καταγραφής, λέγοντας ότι «η καταγραφή της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης θα ενοποιηθεί με την καταγραφή της Υπηρεσίας Ασύλου. Σήμερα, είχαμε δύο καταγραφές που κατά 80% έθεταν τις ίδιες ερωτήσεις».

«Η αποστολή σας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα, για τους αιτούντες άσυλο και για την κοινωνία. Είστε στη πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού ζητήματος που όλη η χώρα συζητάει. Είστε στη πρώτη γραμμή για τη διαχείριση του», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Αναζήτηση