Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου

Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και σε συνεργασία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιδιώκουμε την αναλογική κατανομή των ασυνόδευτων ανηλίκων στα κράτη-μέλη

Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και σε συνεργασία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιδιώκουμε την αναλογική κατανομή των ασυνόδευτων ανηλίκων στα κράτη-μέλη

Χαιρετισμός του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, σε εκδήλωση με θέμα "Ασυνόδευτοι Ανήλικοι υπήκοοι τρίτων χωρών"

Ν. Μηταράκης: «Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και σε συνεργασία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιδιώκουμε την αναλογική κατανομή των ασυνόδευτων ανηλίκων στα κράτη-μέλη» 

Το εθνικό σχέδιο δράσης για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες ανέλυσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, μιλώντας σε σχετική εκδήλωση.

«Το σχέδιο μας βασίζεται σε 3 πυλώνες δράσεων ανάλογα με τις ηλικίες των ασυνόδευτων ανηλίκων. Πρώτον, τις εναλλακτικές μορφές φροντίδας όπως η αναδοχή για παιδιά κάτω των 12 ετών. Δεύτερον, τις δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας για την ηλικιακή ομάδα 12-16 ετών και τρίτον, το μοντέλο ημιαυτόνομης διαβίωσης για παιδιά από 16 μέχρι 18 ετών. Δίνουμε έμφαση σε επιλογές που θα επιτρέψουν στα ασυνόδευτα ανήλικα να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία και σιγουριά» τόνισε ο κ. Μηταράκης και συμπλήρωσε πως «προχωρήσαμε, μέσα σε λίγους μήνες, στην αύξηση των θέσεων φιλοξενίας σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας σε 1.400. Μέχρι το τέλος της άνοιξης, ο στόχος είναι να γίνουν 2000».

Εν συνεχεία, ο κ. Μηταράκης προσέθεσε ότι «μέχρι το τέλος του έτους, θέλουμε να έχουμε δημιουργήσει άλλες 2.000 θέσεις μακροπρόθεσμης φιλοξενίας. Δηλαδή, συνολικά 4.000 θέσεις. Για να το πετύχουμε αυτό, έχουμε δύο πολύτιμες συμμαχίες. Πρώτον, με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και δεύτερον, με την τοπική αυτοδιοίκηση, με την οποία βρισκόμαστε σε αγαστή συνεργασία για το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων».

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι «με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και σε συνεργασία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιδιώκουμε την αλληλεγγύη της Ευρώπης και την αναλογική κατανομή των ασυνόδευτων ανηλίκων. Για το θέμα αυτό, ήδη από τις 10 Σεπτεμβρίου, η Ελληνική Κυβέρνηση είχε καταθέσει γραπτό αίτημα για την μετεγκατάσταση ανηλίκων».

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επεσήμανε ότι «η Ειδική Γραμματεία Ασυνόδευτων Ανηλίκων και το Υπουργείο μας έχουν εξουσιοδοτηθεί να διαμορφώσουν το νέο Σύμφωνο μετεγκατάστασης που θα αφορά τα μισά από τα 5.424 παιδιά που βρίσκονται, σήμερα, στη χώρα μας.

Τις επόμενες μέρες θα επισκεφθεί τη χώρα μας η Ευρωπαία Επίτροπος, κ. Ylva Johansson, για να επιταχύνουμε τις διαβουλεύσεις σχετικά με το πότε και το πως θα πραγματοποιηθεί η αυτή η μετακίνηση».

«Κομίζουμε μια προσέγγιση διαφορετική ως προς το κόστος φιλοξενίας των ασυνόδευτων παιδιών. Αλλά και ως προς την διαδικασία διαπίστωσης της ανηλικότητας, οι κανόνες της οποίας θα γίνουν πιο σαφείς με νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Αναζήτηση