Παρέμβαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Βουλευτή, Νότη Μηταράκη, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών
Ν. Μηταράκης: «Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2020, θα έχουν αποχωρήσει 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά»
Την αντιμετώπιση επειγόντων θεμάτων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά και την ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών μέσω της σημερινής τροπολογίας, ανέδειξε από το Βήμα της Βουλής των Ελλήνων, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης.
Ο κ. Μηταράκης, σχετικά με το κλείσιμο των εθνικών συνόρων, υπογράμμισε ότι «η χώρα μας αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα, με ενότητα μια ασύμμετρη απειλή. μια απειλή που ενδύεται τον μανδύα της μετανάστευσης, ενώ πρόκειται ουσιαστικά για μία ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στα σύνορα, τα σύνορα της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα με απόφαση του ΚΥΣΕΑ και ΠΝΠ για την πλήρη ενεργοποίηση των σωμάτων ασφαλείας και για την αναστολή του δικαιώματος ασύλου στους παράνομα εισελθόντες Έχουμε ξεκάθαρο σχέδιο τεσσάρων σημείων για την μείωση των ροών: φύλαξη συνόρων, απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, κλειστά κέντρα και διεθνοποίηση της κρίσης».
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην διάταξη του Υπουργείου Εσωτερικών για την τροποποίηση του κώδικα ιθαγένειας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «το Υπουργείο Εσωτερικών, με τροπολογία του, τροποποιεί τον Κώδικα Ιθαγένειας, αφαιρώντας μία απαράδεκτη πρόβλεψη που έλεγε ότι, ενώ ένας νόμιμος μετανάστης μπορεί στα επτά χρόνια να υποβάλει αίτημα πολιτογράφησης, ένας που έχει έρθει με τη διαδικασία του ασύλου θα μπορούσε να το κάνει στα τρία χρόνια και αυτό λειτουργούσε θελκτικά».
Στη συνέχεια, ο κ. Μηταράκης στάθηκε στο άρθρο 4 της τροπολογίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, επισημαίνοντας τα εξής: «η τροπολογία συμβάλλει αποφασιστικά στην αποσυμφόρηση των δομών, των νησιών, των προγραμμάτων στέγασης. Εισάγουμε σύντομες προθεσμίες εξόδου, 30 ημερών από τις δομές όσων έχουν λάβει διεθνή προστασία και διακόπτουμε τις παροχές σε είδος και σε χρήμα. Διατηρούμε το πρόγραμμα Ήλιος για την ένταξη, αλλά στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας. Παραμένει ειδική πρόβλεψη για τους ανήλικους μέχρι την ενηλικίωση τους».
Ο κ. Μηταράκης προσέθεσε: «αυτό σημαίνει ότι εντός Μαρτίου θα αποχωρήσουν από τα νησιά του Αιγαίου όσοι έχουν λάβει ήδη άσυλο και ακόμα διαμένουν σε δομές. Εκτιμώνται σε 11,200 άτομα ακόμα και σήμερα λαμβάνουν παροχές ενώ δεν είναι πλέον αιτούντες. Από αυτούς περίπου 1000 άτομα εκτιμάται ότι είναι στα νησιά».
Επιπλέον, τόνισε πως «εντός του Μαρτίου μετακινούνται από τα 5 νησιά του Βορείου Αιγαίου προς την ηπειρωτική Ελλάδα άλλα 1000 άτομα που είχαν αφιχθεί σε αυτά πριν την 1/1/19. Η επιλογή αυτή έχει ξεκάθαρα ανθρωπιστικό χαρακτήρα, καθώς οι εν λόγω αιτούντες ασύλου δεν είναι δυνατόν να παραμένουν επί μακρόν στα κέντρα φιλοξενίας, δίχως να έχουν λάβει σχετική απόφαση στο αίτημα τους. Εντός του μήνα με αυτές τις δυο πρωτοβουλίες φεύγουν 2000 άτομα, καθώς και όσοι έχουν εισέλθει στη χώρα παράνομα μετά την 1η Μαρτίου».
«Στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των νησιών, το δεύτερο εξάμηνο του 2019 πραγματοποιήθηκαν 12.095 μεταφορές, ενώ, μέχρι τώρα, το 2020 απομακρύνθηκαν 6.174 άτομα. Περίπου, λοιπόν, 10.000 άτομα θα έχουν αποχωρήσει από τα νησιά του Αιγαίου το πρώτο τρίμηνο του 2020» ανέφερε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τονίζοντας ότι: «Έχουμε πλέον φτάσει σε μία σταθερή διαδικασία ουσιαστικής αποσυμφόρησης και θα ανακοινώσουμε και άλλα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών. Γι’ αυτό λοιπόν καλώ τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν κάνει την αποσυμφόρηση «σημαία» τους, πρώτον, να καταλάβουν ότι η αποσυμφόρηση ήδη πραγματοποιείται. Μιλάμε για 22.500 άτομα από τότε που ανέλαβε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τώρα, με την αλλαγή των κανόνων διαμονής, θα αδειάσουν 11.000 θέσεις.».
Ο κ. Μηταράκης, στη δευτερολογία του, απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε τα εξής: «από τη μία, λοιπόν, ισχυρίζεστε στους νησιώτες ότι θέλετε να φύγει από τις δομές κόσμος και να υπάρξει αποσυμφόρηση και από την άλλη, διαμαρτύρεστε, γιατί έρχεται η Κυβέρνηση και κόβει το δικαίωμα διαμονής, το δικαίωμα παροχών σε χρήμα σε αυτούς που δεν το δικαιούνται».
«Εάν η λύση που προτείνετε είναι να γεμίσουμε την Ελλάδα δομές για να μένουν και αυτοί που δεν δικαιούνται, για πάρα πολύ καιρό, οι δομές στη χώρα μας είναι μόνο για τους αιτούντες άσυλο. Και κανονικά, κανείς δεν θα έπρεπε να μένει σε καμία δομή πάνω από τέσσερις μήνες. Κανονικά η χώρα μας έπρεπε να έχει ελάχιστες δομές. Όλη η ανάγκη των κέντρων δημιουργήθηκε, γιατί με τη νομοθεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αδύνατον να ολοκληρωθεί η διαδικασία και παρέμεναν για πολλά χρόνια αιτούντες άσυλο», κατέληξε χαρακτηριστικά.
Δείτε τη δευτερολογία εδώ
Δείτε την τριτολογία εδώ
Διαβάστε τα πρακτικά της Ολομέλειας παρακάτω:
Η χώρα μας αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα, με ενότητα μία ασύμμετρη απειλή, μια απειλή που ενδύεται τον μανδύα της μετανάστευσης, ενώ πρόκειται ουσιαστικά για μία ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στα σύνορα, τα σύνορα της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα, με αποφασιστικότητα, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την πλήρη κινητοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορα. Είναι συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου δίπλα στους συνοριοφύλακες που φυλάνε τη χώρα μας.
Προχωρήσαμε στην αναστολή δικαιώματος ασύλου για τους παράνομα εισελθόντες από την 1η Μαρτίου του 2020. Από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών, ένα σχέδιο που στηρίζεται σε τέσσερις βασικές γραμμές άμυνας. Πρώτον, τη φύλαξη των συνόρων μας, δεύτερον, τις απελάσεις, τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Τρίτον, τη λειτουργία κλειστών ελεγχόμενων κέντρων αντί των ανοιχτών δομών που κληρονομήσαμε και τέταρτον, τη διεθνοποίηση της κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα άλλα διεθνή φόρα.
Οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν σήμερα τι σημαίνει φύλαξη συνόρων, μια έννοια που το 2015 προσέκρουε στις ιδεολογικές αγκυλώσεις του κόμματος, καθώς και στις εμμονές στελεχών τους. Όμως, σήμερα ο κ. Τσίπρας επικροτεί και χαίρομαι που γίνεται αυτό, γιατί το 2015 βιώσαμε πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες να περνάνε στα ελληνικά εδάφη.
Ο κ. Τσίπρας πρότεινε -και άκουσα και τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΜέΡΑ25- η Ελλάδα να βάλει βέτο, λέει, σε όλα. Μου θυμίζει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, τη «Βαρουφακειάδα» του 2015, που είχατε πει ότι θα βάλετε βέτο σε όλα, στο τέλος τα δεχτήκατε όλα, στο τέλος φτάσαμε στο τρίτο μνημόνιο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λειτουργεί έτσι, δεν λειτουργεί με λαϊκισμούς. Αντίθετα η χώρα μας συντεταγμένα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στήριξη των ελληνικών θέσεων, για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Είδαμε προχθές στην Ελλάδα να είναι εδώ οι Πρόεδροι των τριών πυλώνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δείχνοντας έμπρακτα τη στήριξή τους στη χώρα μας. Και χθες στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων η Ελλάδα έλαβε πλήρη στήριξη για τις ενέργειες της Κυβέρνησής μας, που επιτυγχάνουμε σταθερά με τρόπο που καθιστά τη χώρα μας ισότιμο συνομιλητή. Και χθες το Συμβούλιο Υπουργών απέρριψε την τουρκική προκλητικότητα, στήριξε την Ελλάδα στις θέσεις που έχει διαμορφώσει για την προστασία των συνόρων.
Καταθέτω στα Πρακτικά τη δήλωση του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιβεβαίωσε την πάγια θέση της χώρας μας ότι τα σύνορα της Ελλάδος είναι τα κοινά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη είναι δίπλα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή της κρίσης και προτεραιότητά μας τώρα είναι η προστασία των συνόρων και η στήριξη αυτής της προσπάθειας με κάθε μέσο.
Η Ελλάδα πιστεύει ότι αυτή η κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ευρώπη πρέπει να δείξει ενεργά ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Έχουμε θέσει ήδη από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης της Κυβέρνησης Μητσοτάκη την ανάγκη της μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών από τη χώρα μας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αναλογικό τρόπο και μάλιστα με εμφατικό τρόπο, ειδικά για τα ασυνόδευτα.
Καταθέσαμε γραπτό αίτημα στις 10 Σεπτεμβρίου του 2019, με συγκεκριμένο ανά χώρα αίτημα για να διαμοιραστούν δυόμισι χιλιάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι. Καταθέτω στα Πρακτικά την επιστολή, το γραπτό αίτημα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για το διαμοιρασμό προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και ως προς τη διαχείριση της κρίσης η Ελλάδα έχει θέσει γραπτώς το αίτημα για υποχρεωτικές μετακινήσεις προσφύγων ως βάση του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης.
Καταθέτω την επιστολή του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου της 27 Ιανουαρίου του 2020, που ζητάμε γραπτώς τον ισομερή καταμερισμό των βαρών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ακόμα περισσότερο, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η χώρα μας θέτει θέμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, επίκληση του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέση που θα συνεχίσει να συγκεκριμενοποιείται καθώς εξελίσσεται η κρίση, καθώς ξέρουμε τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης.
Βέβαια, χάρη στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν βιώνουμε τις καταστάσεις του 2015, δεν περνάνε δεκάδες χιλιάδες τα σύνορά μας κάθε μέρα. Αντίθετα αυτή τη στιγμή δεν περνάει κανείς. Κρατάμε τη γραμμή άμυνας στα σύνορα. Παρόλα αυτά, είναι δεδομένο και μέρος της διαπραγμάτευσης το γραπτό διατυπωθέν αίτημα της χώρας μας για υποχρεωτικές αναλογικές μετακινήσεις μεταναστών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη συζήτηση για τον νέο Κανονισμό είμαστε στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης. Το άμεσα κρίσιμο βέβαια είναι η Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της, αυτές που απορρέουν από την κοινή ανακοίνωση, η οποία στο μέλλον πρέπει πρώτον να διευκολύνει τις επιστροφές και κατά δεύτερον να μην οδηγεί στη σημερινή απαράδεκτη συμφόρηση στα νησιά του Αιγαίου, αυτή τη συμφόρηση που εσείς, στο ΣΥΡΙΖΑ, υπογράψατε το 2016. Εσείς δεχτήκατε τον γεωγραφικό περιορισμό που οδήγησε στη σημερινή ασφυκτική κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το σημερινό νομοσχέδιο, με τη σημερινή τροπολογία συνεχίζουμε την προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, την προσπάθεια μείωσης των ροών. Και πρέπει να τονίσω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, με τροπολογία του, τροποποιεί τον Κώδικα Ιθαγένειας, αφαιρώντας μία απαράδεκτη πρόβλεψη που έλεγε ότι, ενώ ένας νόμιμος μετανάστης μπορεί στα επτά χρόνια να υποβάλει αίτημα πολιτογράφησης, ένας που έχει έρθει με τη διαδικασία του ασύλου θα μπορούσε να το κάνει στα τρία χρόνια και αυτό λειτουργούσε θελκτικά.
Για αυτό η χώρα μας τελικά έγινε ο αγαπημένος προορισμός των διακινητών. Ενώ οι διακινητές πήγαιναν τις ροές της Ευρώπης από άλλες χώρες, από το 2015 και μετά -και με διάφορες νομοθετικές πρωτοβουλίες που είχαν γίνει- η χώρα μας έγινε η γραμμή των διακινητών. Αυτό σταματάει σήμερα.
Επίσης, παίρνουμε κι άλλα μέτρα, με τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Το άρθρο 4 συμβάλλει αποφασιστικά στην αποσυμφόρηση των δομών των νησιών, των προγραμμάτων στέγασης. Μέχρι σήμερα κάποιος που είχε πάρει άσυλο παρέμενε επί μακρόν στις δομές. Κάποιος που είχε πάρει άσυλο επί μακρόν λάμβανε παροχές σε είδος και σε χρήμα και αυτό δημιουργούσε ένα θελκτικό περιβάλλον για αυτούς που έρχονταν παράνομα στη χώρα μας.
Εισάγουμε σύντομες προθεσμίες εξόδου τριάντα ημερών από τις δομές, όσων έχουν λάβει διεθνή προστασία και διακόπτουμε τις παροχές σε είδος και σε χρήμα γι’ αυτούς. Είμαστε σε συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς για την εφαρμογή αυτής της πρόβλεψης. Όποιος έχει πάρει άσυλο πλέον πρέπει να είναι οικονομικά ανεξάρτητος και να δουλέψει, όπως δουλεύουν και οι Έλληνες πολίτες. Διατηρούμε το πρόγραμμα HELIOS για την ένταξή τους, αλλά στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων μας.
Παραμένει φυσικά ειδική πρόβλεψη για τους ανήλικους μέχρι την ενηλικίωσή τους. Και πρόσφατα ξεκινήσαμε ένα νέο πρόγραμμα για τους ανήλικους, μειώνοντας κατά 60% το κόστος διαμονής των ανηλίκων. Αυτό σημαίνει ότι εντός του Μαρτίου θα αποχωρήσουν από τα νησιά του Αιγαίου όσοι έχουν λάβει άσυλο και ακόμα διαμένουν σε δομές.
..........................................................................................................................................
Εκτιμώνται ότι 11.200 άτομα ακόμα λαμβάνουν παροχές, ενώ δεν είναι πλέον αιτούντες άσυλο και από αυτούς 1.000 άτομα βρίσκονται στα νησιά.
Επιπλέον, εντός του Μαρτίου μετακινούνται από τα πέντε νησιά του Αιγαίου όσοι εισήλθαν στη χώρα μας το 2018 και πριν, για ανθρωπιστικούς λόγους. Αυτό αφορά άλλα 1.000 άτομα. Άρα 2.000 άτομα φεύγουν από τα νησιά του Αιγαίου μέσα στον Μάρτιο, όπως φεύγουν από τα νησιά του Αιγαίου μέσα στον Μάρτιο αυτοί που εισήλθαν παρανόμως από την 1η Μαρτίου και έχουν ήδη φύγει το δεύτερο εξάμηνο του 2019 από τα νησιά 12.095 άτομα, το πρώτο δίμηνο του 2020 έχουν φύγει από τα νησιά του Αιγαίου 6.174 άτομα. Περίπου, λοιπόν, 10.000 άτομα θα έχουν από τα νησιά του Αιγαίου το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Είδαμε τα στατιστικά του Φεβρουαρίου. Πλέον τέλη Φεβρουαρίου μένουν στις δομές των νησιών λιγότεροι από όσους έμεναν τον Δεκέμβριο. Έχουμε πλέον φτάσει σε μία σταθερή διαδικασία ουσιαστικής αποσυμφόρησης και θα ανακοινώσουμε και άλλα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών. Γι’ αυτό λοιπόν καλώ τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν κάνει την αποσυμφόρηση «σημαία» τους, πρώτον, να καταλάβουν ότι η αποσυμφόρηση ήδη πραγματοποιείται. Μιλάμε για 22.500 άτομα από τότε που ανέλαβε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τώρα, με την αλλαγή των κανόνων διαμονής, θα αδειάσουν 11.000 θέσεις.
Άρα θα χρειαζόμαστε στο μέλλον μικρότερες δομές σε σχέση με τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση, ένα θέμα το οποίο δημιούργησε ανησυχία στα νησιά, αλλά το μέγεθος των δομών συναρτάται από τις ροές, από την ταχύτητα ασύλου και από την ταχύτητα εξόδου. Και διορθώνουμε και τις ροές με τη φύλαξη των συνόρων, αλλά και επιταχύνουμε τη διαδικασία ασύλου, καθώς πλέον βγαίνουν οι πρωτόδικες αποφάσεις στις 27 μέρες και φεύγουν πλέον στις 30 μέρες και όχι σε πολλούς μήνες, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Αυτό θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην κατάσταση που επικρατεί στα νησιά.
Επίσης με την ίδια τροπολογία, με το άρθρο 1, δίνεται η δυνατότητα προκήρυξης συμβάσεων ορισμένου χρόνου για την κάλυψη αναγκών προσωπικού ανά υπηρεσία και ανά δομή φιλοξενίας, ώστε να στελεχώσουμε αποτελεσματικά τις υφιστάμενες και οποιεσδήποτε νέες δομές.
Προβλέπουμε απλούστερες διαδικασίες για τη μετάταξη και την απόσπαση υπαλλήλων στο Υπουργείο Μετανάστευσης, με το άρθρο 2.
Προβλέπεται η διαδικασία ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων, καθώς είναι ιδιαίτερα κρίσιμο το να έχουμε πλήρη καταγραφή, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε την αποσυμφόρηση των νησιών.
Δημιουργούμε θέσεις υποδιοικητών στην Υπηρεσία Ασύλου και στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, γιατί σήμερα διαχειρίζονται έναν πολύ μεγάλο όγκο διαμενόντων, έναν πολύ μεγάλο όγκο αιτήσεων ασύλου και χρειάζεται οργανωτική δομή και με το προεδρικό διάταγμα του Υπουργείου Μετανάστευσης, που θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα, θα ολοκληρωθεί η αναδιοργάνωση και η διοικητική δομή των υπηρεσιών.
Συστήνουμε Γραφείο Νομικού Συμβούλου του Κράτους στο Υπουργείο και επίσης παρατείνουμε για δύο έτη τις διατάξεις του ν. 4412/2016 για την υλοποίηση ενεργειών του ΕΟΤ. Έχουμε αναγγείλει ότι θα υπάρξει ένα ειδικό πρόγραμμα, χρηματοδοτούμενο με 2 εκατομμύρια ευρώ από το Υπουργείο Τουρισμού, για τη στήριξη των νησιών του Αιγαίου τα οποία αντιμετωπίζουν το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα το μεταναστευτικό ζήτημα. Με την ενότητα του ελληνικού λαού, με τον σχεδιασμό που κάνουμε, το πρόβλημα αυτό θα αντιμετωπιστεί αποφασιστικά μέσα στο 2020.
..............................................................................................................................
Πάμε, όμως, τώρα στην ουσία των θεμάτων που θέσατε. Σας είπα συγκεκριμένα για την αποσυμφόρηση των νησιών ότι έχουν γίνει δώδεκα χιλιάδες μετακινήσεις στο δεύτερο εξάμηνο του 2019, έχουν γίνει έξι χιλιάδες διακόσιες μετακινήσεις στο πρώτο δίμηνο του 2020. Ανακοινώσαμε σήμερα χίλια άτομα που θα αποχωρήσουν, γιατί έχουν πάρει άσυλο με την τροπολογία που έχει καταθέσει η Κυβέρνηση. Αναφέραμε ότι για ανθρωπιστικούς λόγους θα μεταφερθούν σε κενές θέσεις σε υπάρχουσες δομές στην ενδοχώρα χίλια άτομα τα οποία βρίσκονται στα νησιά πριν την 1-1-2019.
Άρα, το μέγιστο παραμονής στα νησιά θα είναι περίπου δεκατέσσερις μήνες. Αυτό αντικρούει ένα επιχείρημα παραπληροφόρησης που ακούγεται στις τοπικές κοινωνίες ότι υπάρχει μόνιμη παραμονή στα νησιά, δημιουργούνται κοινότητες, μειονότητες ή άλλες τέτοιες εκφράσεις που ακούγονται. Το μέγιστο που θα υπάρχει στα νησιά είναι δεκατέσσερις μήνες. Ο στόχος μας -και ήδη το επιτυγχάνουμε με τη νέα διαδικασία ασύλου- είναι να πάμε στους έξι μήνες και ίσως και πιο κάτω. Δηλαδή, αυτοί που παίρνουν άσυλο στα νησιά να μπορούν να φεύγουν στους δύο μήνες το αργότερο, αυτοί που δεν παίρνουν άσυλο έχουν τελεσίδικη απόφαση από την Αρχή Προσφυγών να επιστρέφονται είτε στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας που ξέρω ότι είναι ένα θέμα συζήτησης σήμερα, είτε κατευθείαν στις χώρες προέλευσης. Σε αυτό η Ελλάδα, επίσης, παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό της κοινής πολιτικής επιστροφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια του νέου κανονισμού, άρα αυτοί να φεύγουν στους έξι μήνες. Άρα, η μέση παραμονή στα νησιά να πάει στους τέσσερις μήνες.
Με τη μέση παραμονή στους τέσσερις μήνες, με τη νέα πολιτική φύλαξης των συνόρων πλέον στα νησιά θα χρειάζονται πολύ μικρότερες δομές από την κατάσταση που πράγματι επικρατεί στα νησιά αυτή τη στιγμή και που επικρατούσε το 2019.
Σας είπα πριν, στην ομιλία μου, ότι σήμερα στις δομές, στα τέλη Φεβρουαρίου του 2020, βρίσκονται οριακά λιγότεροι -όχι πολύ λιγότεροι, αλλά οριακά λιγότεροι- από ό,τι βρίσκονταν στα τέλη Δεκεμβρίου του 2009. Άρα, η αποσυμφόρηση έχει ξεκινήσει και από εδώ και πέρα, επίσης, θα φύγουν από τα νησιά αυτοί που εισήλθαν παράνομα την 1η Μαρτίου του 2020 και αυτό θα παίξει έναν ρόλο στην αποσυμφόρηση των νησιών και σχεδιάζουμε και νέες πρωτοβουλίες για την περαιτέρω αποσυμφόρηση. Άρα, στο πρώτο τρίμηνο του 2020 θα έχουν φύγει από τα νησιά πάνω από δέκα χιλιάδες αιτούντες άσυλο.
Επειδή είπατε, κυρία Ξενογιαννακοπούλου, ότι θα κάνετε αίτηση κατάθεσης εγγράφων, για να μη σας ταλαιπωρώ, θα σας δώσω από τώρα το ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε το Υπουργείο χθες. Βρίσκεται και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.
Καταθέτω για τα Πρακτικά το ενημερωτικό, που είναι ήδη γνωστό. Φαντάζομαι ότι το έχετε ήδη λάβει.
Αυτό που βρίσκω πάρα πολύ οξύμωρο και στην ομιλία της κ. Ξενογιαννακοπούλου και στην ομιλία της ειδικής αγορήτριας του Κινήματος, αλλά και στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Ελληνικής λύσης, είναι ότι, από τη μια, όλοι συμφωνούμε στην αποσυμφόρηση των νησιών -έχετε κάνει σημαία όλοι την αποσυμφόρηση των νησιών- αλλά όταν έρχεται μια διάταξη για την αποσυμφόρηση των νησιών, σας πιάνουν δεύτερες σκέψεις.
Εμείς, λοιπόν, ως Κυβέρνηση, θεωρούμε ότι πρέπει να εφαρμόσουμε τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας.
Η διεθνής υποχρέωση της χώρας μας είναι να παράσχει παροχές σε είδος και σε χρήμα στους αιτούντες άσυλο. Όποιος λαμβάνει άσυλο είναι πλέον οικονομικά ανεξάρτητος βάσει των διεθνών συνθηκών. Μπορεί να θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να τους έχουμε για πάντα σε διαμερίσματα που θα πληρώνονται από το κράτος ή από διεθνείς οργανισμούς ή να τους δίνουμε εφ’ όρου ζωής κάποιο επίδομα. Είναι μια πρόταση. Αν θέλετε, μπορείτε να την κάνετε. Αν το Κίνημα Αλλαγής συμφωνεί με αυτό, αν η Ελληνική Λύση θεωρεί ότι πρέπει αυτοί που μπαίνουν στην Ελλάδα ισόβια να ταΐζονται από το ελληνικό κράτος, να το πείτε σαν πρόταση.
Εμείς διαφωνούμε. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο. Το διεθνές δίκαιο είναι ότι αυτός που παίρνει άσυλο εξέρχεται. Θα πάει όπου πάει ο οποιοσδήποτε αναζητά δουλειά. Έχει δικαίωμα να δουλέψει, έχει δικαίωμα νόμιμης διαμονής στη χώρα μας, έχει δικαίωμα να πάρει ταξιδιωτικό έγγραφο…
Μπορείτε να μη με διακόπτετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Αν διαφωνείτε με αυτό που κάνουμε, θα σας κάνω μια πρόταση: Να μην ψηφίσετε την τροπολογία, αν διαφωνείτε.
Αυτή την πρόταση σας κάνω. Η Ελλάδα δεν προστατεύεται με λαϊκισμό. Προστατεύεται με αποφάσεις. Οι αποφάσεις καμιά φορά θέλουν και θάρρος στη ζωή. Αυτό κάνει η Κυβέρνηση.
Από τη μία, λοιπόν, ισχυρίζεστε στους νησιώτες που μας παρακολουθούν ότι θέλετε να φύγει από τις δομές κόσμος και να υπάρξει αποσυμφόρηση και από την άλλη, διαμαρτύρεστε και παραπονιέστε, γιατί έρχεται η Κυβέρνηση και κόβει το δικαίωμα διαμονής, το δικαίωμα παροχών σε χρήμα σε αυτούς που δεν το δικαιούνται. Το κάνουμε, γιατί αυτές είναι οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας και το κάνουμε εσκεμμένα.
Από εκεί και πέρα, αυτός που παίρνει άσυλο έχει δικαίωμα εργασίας, νόμιμης διαμονής και παίρνει ταξιδιωτικά έγγραφα. Μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και αν δεν έχει εισόδημα.
Έχει δικαίωμα να κάνει αίτημα για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Είπατε, κύριε Κεγκέρογλου -και ήταν πολύ σοβαρό αυτό που είπατε, πολύ σωστό- ότι θα τους βγάλετε από τα λεφτά που δίνει η Ύπατη Αρμοστεία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση τα δίνει στην Ελλάδα, εμείς τα δίνουμε στην Ύπατη Αρμοστεία.\
Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα έντεκα χιλιάδες κρεβάτια για ανθρώπους που είναι σήμερα στα νησιά.
.............................................................................................................................. Εμείς επιλέγουμε να πάρουμε κι άλλους έντεκα χιλιάδες ανθρώπους από τα νησιά και να τους πάμε στις δομές που μένουν σήμερα αυτοί που δεν το δικαιούνται. Εσείς που μιλάτε για αποσυμφόρηση, προτείνετε να κρατήσουμε στις δομές αυτούς που δεν έχουν δικαίωμα να μείνουν, να συνεχίσει να μένει στη Μόρια, στη ΒΙΑΛ και στο Βαθύ κόσμος που μπορεί να φύγει. Γιατί; Για να κάνετε αντιπολίτευση;
Παίρνουμε μία δύσκολη απόφαση. Και ξέρω ότι υπάρχουν αντιδράσεις. Με ρωτήσατε αν ρωτήσαμε την Ύπατη Αρμοστεία. Ενημερώσαμε τους διεθνείς οργανισμούς για να κάνουμε αυτό που είναι καλό για το δικό μας τόπο. Δεν παίρνουμε την άδεια κανενός. Ελπίζω να μην σας ενοχλεί αυτό. Εμείς κάνουμε αυτό που ως ελληνική Κυβέρνηση θεωρούμε ότι είναι το καλύτερο για τη δικιά μας χώρα. Άρα, είναι ξεκάθαρη η νομοθεσία πλέον: Αυτός που παίρνει άσυλο, έχει δικαίωμα από κει και πέρα, μετά από τριάντα μέρες να είναι οικονομικά ανεξάρτητος ή να πάει στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και να ακολουθήσει από κει και πέρα.
Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη; Υπάρχει πρόβλεψη. Υπάρχει το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, στις οικονομικές δυνατότητες που έχουμε για το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ -δεν θα τα πάρουμε από αλλού για να τα δώσουμε στο ΗΛΙΟΣ- που δίνει διαμερίσματα για κάποιο διάστημα, επιμόρφωση και βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους για να ενταχθούν στην κοινωνία.
Άρα, για μας αυτός είναι ο στόχος: να αποσυμφορήσουμε τα νησιά μας και την ίδια στιγμή να φυλάξουμε τα σύνορα, την ίδια στιγμή να απελάσουμε αυτούς που δεν δικαιούνται της διεθνούς προστασίας, την ίδια στιγμή να διεθνοποιήσουμε την κρίση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και εμείς είμαστε στην πρώτη γραμμή για τον νέο Κανονισμό Ασύλου. Αυτή είναι η πολιτική μας. Έτσι θα αντιμετωπιστεί η κρίση. Είναι μία κρίσιμη κατάσταση και χρειάζεται ενότητα.
Στις Σέρρες έχουμε επικοινωνήσει με τον Δήμαρχο, με τον Αντιπεριφερειάρχη, με τους Βουλευτές, έχουμε βρει λύση και είμαι σίγουρος ότι θα το στηρίξει. Είμαι σίγουρος ότι και εσείς θα το στηρίξετε για να φύγουν από τα νησιά.
Αν προτιμάτε να μένουν στα νησιά, πείτε το.
Γιατί στην πολιτική, κύριε συνάδελφε, ωραία τα μεγάλα λόγια. Και ο κ. Βαφουράκης και άλλοι νόμιζαν ότι τα μεγάλα λόγια θα σώσουν τη χώρα, αλλά η πολιτική θέλει δύσκολες αποφάσεις. Στα δύσκολα σάς θέλω.
Κυρία Ξενογιαννακοπούλου, νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι η προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η αποσυμφόρηση των νησιών. Άρα, εάν δεν ψηφιστεί αυτή η τροπολογία και παραμείνουν, σε έξι μήνες σημαίνει ότι όσοι παίρνουν άσυλο ή ήδη έχουν πάρει άσυλο, θα μείνουν για έξι μήνες παραπάνω.
Εγώ δεν μπορώ να υποστηρίξω ότι μπορούν να μείνουν παραπάνω στα νησιά οι άνθρωποι που ήδη έχουν πάρει άσυλο. Πρέπει να νησιά να αποσυμφορηθούν. Και στην πολιτική χρειάζονται επιλογές.
Ο κ. Κεγκέρογλου, πολύ σωστά είπε ότι υπάρχουν δυσκολίες σε τριάντα μέρες αυτοί οι άνθρωποι να ενταχθούν. Ίσως δημιουργεί πρόβλημα στην εικόνα της χώρας μας ως τελικός προορισμός. Μπορεί. Υπάρχει το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, υπάρχει το κοινωνικό κράτος, υπάρχουν μηχανισμοί στήριξης. Αλλά από κει και πέρα δεν μπορούμε να κρατάμε 11.000 άτομα στις δομές, όταν έχουμε 11.000 άτομα στα νησιά που κοιμούνται κάτω από δέντρα. Νομίζω ότι σε αυτό θα συμφωνήσουμε.
Ούτε είναι λύση, εκτός αν υπονοείτε ότι αυτό είναι η λύση, να γεμίσουμε την Ελλάδα δομές. Εάν η λύση που προτείνετε είναι να γεμίσουμε την Ελλάδα δομές για να μένουν και αυτοί που δεν δικαιούνται, για πάρα πολύ καιρό, οι δομές στη χώρα μας είναι μόνο για τους αιτούντες άσυλο. Και κανονικά, κανείς δεν θα έπρεπε να μένει σε καμία δομή πάνω από τέσσερις μήνες. Κανονικά η χώρα μας έπρεπε να έχει ελάχιστες δομές. Όλη η ανάγκη των δομών δημιουργήθηκε, γιατί με τη νομοθεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αδύνατον να ολοκληρωθεί η διαδικασία και έμεναν για πολλά-πολλά χρόνια αιτούντες άσυλο. Γι’ αυτό δημιουργήθηκε αυτή η συμφόρηση. Και γι’ αυτό από τις πρώτες ενέργειες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν να αλλάξει τον νόμο του ασύλου.
Για το θέμα των αιτημάτων της κ. Γιόχανσον, με την κ. Γιόχανσον μίλησα πριν από λίγο για να διευκρινίσω τι ακριβώς; Είπα ξεκάθαρα στην ομιλία μου ότι η Ελλάδα με την παρούσα Κυβέρνηση έχει υποβάλει δύο φορές γραπτώς αιτήματα μετακινήσεων, ένα γενικό θεσμικό και ένα ειδικό.
............................................................................................................................... Έχουμε πει με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου ότι θα κάνουμε επίκληση στο άρθρο 78.3. Δεν έχουμε κάνει επίκληση συγκεκριμένη του 78.3 για έναν πολύ απλό στρατηγικό λόγο, ότι ακόμα είμαστε στη μέση της διαδικασίας της κρίσης. Δεν γνωρίζουμε συγκεκριμένα αυτήν τη στιγμή τι χρειαζόμαστε. Για να κάνεις μετακινήσεις και να ζητήσεις μετακινήσεις πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η περίοδος αυξημένης έντασης. Όταν ολοκληρωθεί η κατάσταση αυξημένης έντασης και σταματήσει αυτή η κατάσταση στα σύνορα…
Εμείς κρατάμε τα σύνορα όσο χρειαστεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, η Ελλάδα, είναι στην πρώτη γραμμή πιέζοντας την Τουρκία να ανταποκριθεί στις διεθνείς υποχρεώσεις.
Όταν ολοκληρωθεί αυτή η κατάσταση -και το νούμερο που δώσατε είναι παντελώς λανθασμένο για τα νησιά- όταν έχουμε την τελική εικόνα, αν υπάρξει πρόβλημα…
Εμείς δεν θέλουμε να γίνει το πρόβλημα του 2015 και να μπουν ένα εκατομμύριο. Τελικά εσείς τότε κάνατε αίτημα το 2016, αν θυμάμαι, και μετακινήσατε είκοσι ένα χιλιάδες άτομα από το ένα εκατομμύριο. Η μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το άρθρο 78.3 αφορούσε είκοσι ένα χιλιάδες άτομα όταν μπήκαν ένα εκατομμύριο.
Άρα, αυτήν την στιγμή εμείς περιμένουμε. Έχουμε κάνει το γραπτό αίτημα ως Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στις 27 Ιανουαρίου στην κ. Γιόχανσον. Χθες στο Συμβούλιο συζητήθηκαν και έκτακτα μέτρα ειδικά για τα ασυνόδευτα για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας. Το γενικό πλαίσιο θα το δούμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όταν ξεκαθαρίσει η κατάσταση και ξέρουμε ακριβώς τι χρειαζόμαστε.
Εμείς θα ζητήσουμε τα μέγιστα που χρειάζεται η Ελλάδα. Μη σας ανησυχεί αυτό.
Επίσης, είπατε για το θέμα του εκβιαστικού βέτο. Το είπε και ο κ. Τσίπρας. Έχετε αρχίσει και συνεννοείστε ξανά.
Στην Ελλάδα το 2015 αυτή ήταν η πολιτική σας για την οικονομία. Εκβιαστικό βέτο είπατε σε όλα. Τελικά, δεν βάλατε βέτο πουθενά και πήγαμε στο τρίτο μνημόνιο.
Η αλήθεια είναι ότι στον χώρο των μεγάλων δεν λειτουργεί έτσι η πραγματικότητα. Η χώρα μας είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής και ζητάει αυτά που χρειάζεται και θα πάρουμε αυτά που απαιτούνται για το εθνικό συμφέρον.