Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου

Η νέα συμφωνία της Ευρώπης πρέπει να προβλέπει μετακινήσεις προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη

Η νέα συμφωνία της Ευρώπης πρέπει να προβλέπει μετακινήσεις προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη

«Συναντήσεις του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου με Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ε.Ε. και τον Ειδικό Απεσταλμένο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ»

Ν. Μηταράκης: «Η νέα συμφωνία της Ευρώπης πρέπει να προβλέπει μετακινήσεις προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη»

O Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, πραγματοποίησε, σήμερα, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Luca Jahier.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Μηταράκης δήλωσε τα εξής: «Η Κυβέρνηση σε όλα τα διεθνή fora με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, παρουσιάζει τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά σύνορα. Μου δόθηκε η ευκαιρία να δείξω το βίντεο που προβλήθηκε χθες στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων, το οποίο δείχνει την εργαλειοποίηση ανθρώπων από τη γείτονα χώρα για την εφαρμογή πίεσης πάνω στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η αλληλεγγύη της Ε.Ε. είναι δεδομένη. Αποτελεί ισχυρή στήριξη στη προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Συζητήσαμε για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου και την ανάγκη αποσυμφόρησης της πίεσης που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες. Συζητήσαμε, επίσης, την ανάγκη ο νέος κανονισμός για τη Μετανάστευση που συζητείται αυτή τη χρονιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση να προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα επίδειξης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Συγκεκριμένα μέτρα, για να μπορέσουμε το βάρος που σηκώνουν τα κράτη πρώτης γραμμής να διαμοιραστεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση αναλογικά. Είναι ένα κοινό μας πρόβλημα. Και αυτό για τη χώρα μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Επίσης, χρειάζεται η Ευρώπη να πιέσει την Τουρκία, ώστε να σεβαστεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση του 2016. Συμφωνία που προβλέπει ότι η Τουρκία θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να μην υπάρχουν ροές προς τη χώρα μας και προς την Ευρώπη».

Από την πλευρά του, ο κ. Jahier εξέφρασε τα συγχαρητήρια του προς την Κυβέρνηση για την μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί και τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «το θέμα της φύλαξης των συνόρων μιας χώρας και η προστασία των ανθρώπων που αιτούνται άσυλο, δεν μπορεί να αφεθεί στις πλάτες μιας χώρας πρώτης γραμμής, αλλά είναι ένα ευρωπαϊκό βάρος». «Θα συζητήσουμε με την τουρκική Κυβέρνηση, προκειμένου να συμμορφωθεί με το πνεύμα της Κοινής Δήλωσης του ’16, αλλά και να προχωρήσουμε σε τεχνική τροποποίηση της», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είχε, νωρίτερα, συνάντηση με τον Ειδικό Απεσταλμένο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη(ΟΑΣΕ), κ. Pritchard. Κατά τη διάρκεια της, ο κ.. Μηταράκης τόνισε ότι απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα επίδειξης της ευρωπαϊκής στήριξης προς τη χώρα μας και συμπλήρωσε πως «η Ελλάδα έχει αποτρέψει τη μαζική μετακίνηση μεταναστευτικού πληθυσμού, προστατεύοντας τα ευρωπαϊκά σύνορα». Από την πλευρά του, ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΑΣΕ, κ. Pritchard στάθηκε στην ανάγκη για «μια νέα Συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αναζήτηση