Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου

Θα παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή για όσο χρειαστεί και θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να προστατεύσουμε τα σύνορα μας

Συνέντευξη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Παπαδάκη

Ν. Μηταράκης: «Θα παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή για όσο χρειαστεί και θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να προστατεύσουμε τα σύνορα μας» 

Ως ασύμμετρη χαρακτήρισε την απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα μας στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Παπαδάκη.

«Θα παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή για όσο χρειαστεί. Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να προστατεύσουμε τα σύνορα μας», τόνισε ο κ. Μηταράκης και συμπλήρωσε ότι  «διεθνοποιούμε το πρόβλημα. Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, χθες, να καλέσει στον Έβρο τους επικεφαλής ων ευρωπαϊκών οργάνων, αλλά και το γεγονός ότι το θέμα θα συζητηθεί, μέσα στις επόμενες ημέρες, στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων, στο Συμβούλιο Εξωτερικών και στο αντίστοιχο της Άμυνας, δείχνει ότι η Ευρώπη θα κινηθεί ταχύτερα και πιο αποφασιστικά. Ωστόσο, είναι δική μας η ευθύνη προστασίας των συνόρων και θα την κάνουμε σωστά».

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε: «το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να προστατέψει τα σύνορα της παίζει ένα καταλυτικό ρόλο στη διαπραγματευτική ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτήν την συζήτηση που γίνεται με τη Τουρκία. Από το 2016, υπάρχει ένα πλαίσιο συνεργασίας Τουρκίας και Ε.Ε. που, σήμερα, η Τουρκία δεν εφαρμόζει μονομερώς. Αυτό το θέμα πρέπει να επιλύσει η Ευρώπη» και προσέθεσε πως «όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αντιλαμβάνονται ότι αν η Ελλάδα δεν προστατευθεί, η επίπτωση θα μετακυληθεί στις χώρες τους».

Ερωτηθείς για τα κλειστά κέντρα στα νησιά, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «οι νησιώτες, σήμερα, καταλαβαίνουν ότι θα ήταν ήδη πολύ ασφαλέστεροι, εάν υπήρχαν κλειστά κέντρα » και συνέχισε, λέγοντας ότι «ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει στη διαβούλευση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου τις αντιπροτάσεις της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και των Δήμων των 5 νησιών. Όλοι είχαν συμφωνήσει ότι είναι πολύ καλύτερο να υπάρχουν κλειστά οργανωμένα κέντρα από το χάος που επικρατεί, σήμερα, στη Μόρια, στη ΒΙΑΛ και στο Βαθύ».

«Με τη φύλαξη των συνόρων στέλνουμε ένα μήνυμα στους νησιώτες ότι εννοούμε αυτά που λέμε. Έχουμε μια πολιτική τεσσάρων σημείων: προστασία των συνόρων, επιστροφές όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας, κλειστές ελεγχόμενες δομές και διεθνοποίηση της κρίσης», κατέληξε χαρακτηριστικά.         

Αναζήτηση