Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου

Αυστηροποιούμε το πλαίσιο ελέγχου των ΜΚΟ- Οικοδομούμε μια στέρεα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Κυβέρνησης και τοπικών κοινωνιών

 

Παρέμβαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Βουλευτή, Νότη Μηταράκη, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Ν. Μηταράκης: «Αυστηροποιούμε το πλαίσιο ελέγχου των ΜΚΟ- Οικοδομούμε μια στέρεα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Κυβέρνησης και τοπικών κοινωνιών»

Την αντιμετώπιση επειγόντων θεμάτων του επανασυσταθέντος Υπουργείου, αλλά και την ενίσχυση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου μέσω της σημερινής τροπολογίας, ανέδειξε από το Βήμα της Βουλής των Ελλήνων, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης.

O κ. Μηταράκης, αναφορικά με τα χθεσινά επεισόδια στο ΚΥΤ Μόριας, υπογράμμισε ότι «πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας είναι η ασφάλεια των πολιτών. Κατά συνέπεια, τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δε δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων. Είναι επίσης αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δε συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου. Άμεσα ενισχύσαμε τα μέτρα φύλαξης και, όπως είπα χθες, ερευνούμε το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων». 

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στάθηκε στο άρθρο για τον έλεγχο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά «ιδρύουμε το Μητρώο Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και αυστηροποιούμε, με αυτόν τον τρόπο το πλαίσιο ελέγχου. Με αυτή τη διαδικασία προσφέρουμε στην δημόσια διοίκηση και τις αρμόδιες αρχές την θεσμικά απαραίτητη γνώση για την λειτουργία ελληνικών και ξένων ΜΚΟ, οι οποίες, πλέον δεν θα είναι απρόσωπες. 

Πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν Οργανώσεις που λειτούργησαν υποδειγματικά, συνέβαλαν τα μέγιστα για τη διαμόρφωση βιώσιμων συνθηκών εντός των hot-spots. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες που δεν γνωρίζουμε σε βάθος την δράση τους και θα πρέπει να πιστοποιηθούν και να εγκριθούν για να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στην μεταναστευτική κρίση.  Η νέα διάταξη μας επιτρέπει να διαγράφουμε από το μητρώο οργανώσεις και πρόσωπα που δεν ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις συνεργασίας».

Κατόπιν, ο κ. Μηταράκης απαρίθμησε τα νέα αντισταθμιστικά οφέλη, που θεσπίζονται για τους Δήμους, που σηκώνουν το βάρος της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, επισημαίνοντας ότι «προωθούμε ρυθμίσεις που οικοδομούν μια νέα, στέρεα πλατφόρμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στην κεντρική Κυβέρνηση και τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης. Μια κίνηση σεβασμού προς τους Δήμους που, είμαι σίγουρος, θα λειτουργήσει ως προπομπός συναίνεσης και για τις υπόλοιπες βαθιές τομές που απαιτούνται».

«Τα νησιά μας σήκωσαν για 5 χρόνια δυσανάλογο βάρος. Και δεν μπορεί η σημερινή κατάσταση να συνεχιστεί. Αλλάζουμε πολιτική. Πρώτη μας προτεραιότητα η μείωση των ροών μέσω της περαιτέρω ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων και της δημιουργία ελεγχόμενων κέντρων σε αντικατάσταση ανοικτών δομών. Δεύτερη μας προτεραιότητα η στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Δουλεύουμε νυχθημερόν με σχέδιο και αποφασιστικότητα», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Δείτε εδώ τη δευτερολογία:

Διαβάστε παρακάτω την πρωτολογία:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η τροπολογία που συζητείται σήμερα αντιμετωπίζει επείγοντα θέματα του επανασυσταθέντος Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Θα ακολουθήσει άμεσα νομοσχέδιο για την περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, το οποίο είναι κλειδί για την αποσυμφόρηση των νησιών. Σήμερα πέντε νησιά του Αιγαίου σηκώνουν όλο το βάρος της Ευρώπης, της μεταναστευτικής κρίσης. 
Τονίζουμε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων, τη δημιουργία ελεγχόμενων κέντρων αντί των ανοικτών δομών που λειτουργούν σήμερα μέσα στους αστικούς ιστούς και τον έλεγχο δράσης των ΜΚΟ. 
Χθες βιώσαμε μια απαράδεκτη κατάσταση στη Μυτιλήνη, κατάσταση την οποία θα αντιμετωπίσουμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα. Τονίζω ότι πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας είναι η ασφάλεια των πολιτών της. Κατά συνέπεια, τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας ασύλου, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών ελεγχόμενων κέντρων. 
Είναι επίσης αυτονόητο ότι οι παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με αιτήματα ασύλου, με τη διαδικασία παροχής ασύλου. Άμεσα ενισχύσαμε τα μέτρα φύλαξης και όπως είπα και χθες, ερευνούμε το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων.
Η σημερινή τροπολογία έρχεται να ενισχύσει το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο. Με το πρώτο άρθρο καθορίζουμε με ευκρίνεια τις διακριτές αρμοδιότητες του Εθνικού Συντονιστή που αναλαμβάνει εξολοκλήρου την οργάνωση, τη διεύθυνση, καθώς και τον συντονισμό και έλεγχο του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης των Συνόρων. 
Η βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών, η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και η βέλτιστη συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στέλνει καθαρά το μήνυμα ότι η χώρα έχει σύνορα και τα υπερασπίζεται αποτελεσματικά απέναντι σε ιδεοληψίες του παρελθόντος.
Με το άρθρο 2 ιδρύουμε το μητρώο μελών μη κυβερνητικών οργανώσεων και αυστηροποιούμε με αυτό τον τρόπο το πλαίσιο ελέγχου. Πρόκειται για ένα νέο μητρώο καταγραφής των φυσικών προσώπων των ΜΚΟ, των μελών, των υπαλλήλων, των συνεργατών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια. Με αυτή τη διαδικασία προσφέρουμε στη δημόσια διοίκηση και τις αρμόδιες αρχές τη θεσμικά απαραίτητη γνώση για τη λειτουργία των ελληνικών και ξένων ΜΚΟ, οι οποίες πλέον δεν θα είναι απρόσωπες. 
Πρέπει να σας πω ότι βέβαια υπάρχουν οργανώσεις που λειτούργησαν υποδειγματικά, συνέβαλαν τα μέγιστα για τη διαμόρφωση βιώσιμων συνθηκών μέσα σε αυτή τη μεταναστευτική κρίση. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες που δεν γνωρίζουμε σε βάθος τη δράση τους και θα πρέπει να πιστοποιηθούν και να εγκριθούν, για να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στην προσφορά υπηρεσιών.
Η νέα διάταξη μας επιτρέπει να διαγράφουμε από το μητρώο οργανώσεις και πρόσωπα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις συνεργασίας. Κι επίσης, άμεσα θα προχωρήσουμε στην τοποθέτηση Ειδικού Γραμματέα στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για να εποπτεύει αποτελεσματικά το νέο μέτρο. 
Το άρθρο 3 προβλέπει τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου για τη μετάταξη και απόσπαση υπαλλήλων του Υπουργείου, μία διάταξη απαραίτητη για την καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και τη διαχειριστική ευελιξία που απαιτείται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεχών αναδυόμενων προκλήσεων. 
Το άρθρο 4 προβλέπει την επιτάχυνση της αδειοδότησης για νέα προαναχωρησιακά κέντρα, απαραίτητα για την πολιτική επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.
Το άρθρο 5 δίνει την απαραίτητη ευελιξία στο Εθνικό Κέντρο Αλληλεγγύης για να οργανώνει δράσεις που σχετίζονται με την προστασία και την εποπτεία ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών.
Το άρθρο 6 προβλέπει την οικονομική ανακούφιση μέσω ειδικής επιχορήγησης των δήμων που σηκώνουν το βάρος φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Για τον σκοπό αυτό χρηματοδοτούμε με 25 εκατομμύρια ευρώ ώστε να καλύψουμε το κόστος των επιπτώσεων των διαμένοντων στις τοπικές υπηρεσίες και υποδομές. 
Έρχεται το κράτος και πληρώνει δημοτικά τέλη γι’ αυτούς που διαμένουν στα όρια των δήμων. Ορίζουμε το ύψος της μηνιαίας αποζημίωσης κατ’ άτομο και προβλέπουμε περαιτέρω προσαυξήσεις σε περιπτώσεις υπερσυγκέντρωσης, που δυστυχώς και αυτό θα αλλάξει, αλλά συμβαίνει σήμερα στα νησιά του Αιγαίου. Και άμεσα χορηγούμε, τέλος, για το 2019 αναδρομικά 150 ευρώ για κάθε διαμένοντα το 2019 στις μονάδες φιλοξενίας και αυτό θα το καταβάλουμε μέσα στον Φεβρουάριο. 
Προωθούμε ρυθμίσεις που οικοδομούν μια στέρεα πλατφόρμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Κεντρική Κυβέρνηση και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι καλούνται μέσα στην καθημερινότητα να αντιμετωπίσουν την πρώτη γραμμή αυτής της μεγάλης κρίσης. Είναι μια κίνηση σεβασμού, είναι μία ευθύνη της πολιτείας απέναντι στους δήμους και είμαι σίγουρος ότι θα λειτουργήσει ως προπομπός συναίνεσης για τις βαθιές τομές που απαιτούνται. 
Με τα άρθρα 7 και 8 δρομολογούμε άμεσα εντός ενός μήνα τη δημιουργία ενός ταμείου αλληλεγγύης με προϋπολογισμό επίσης 25 εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό τη χρηματοδότηση δράσεων για την περαιτέρω στήριξη των τοπικών κοινωνιών που επιβαρύνονται από τη συμβίωση με μονάδες φιλοξενίας εντός των διοικητικών ορίων τους. 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα νησιά μας σήκωσαν για πέντε χρόνια δυσανάλογο βάρος και δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση. Αλλάζουμε πολιτική. Πρώτη μας προτεραιότητα η μείωση των ροών με τη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση του ασύλου, τη δημιουργία κλειστών δομών, την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Δεύτερη προτεραιότητα μας η στήριξη των τοπικών κοινωνιών που σηκώνουν το βάρος της κρίσης. 
Δουλεύουμε νυχθημερόν με σχέδιο και αποφασιστικότητα. Θα πετύχουμε. 

Διαβάστε παρακάτω τη δευτερολογία: 

Ευχαριστώ τους κυρίους συναδέλφους για τις τοποθετήσεις τους επί της τροπολογίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Επιτρέψτε μου να απαντήσω με τη σειρά που έγιναν οι τοποθετήσεις.
Για το θέμα της χρηματοδότησης των δήμων,  όπως είπαμε στην τροπολογία, δίνουμε 25 εκατομμύρια ευρώ ως ανταποδοτικά τέλη για τις δαπάνες που είχαν οι δήμοι, λόγω της παρουσίας από το 2019 αναδρομικά προσφυγικών εγκαταστάσεων μέσα στα όρια των δήμων. Αυτό έρχεται για να καλύψουν τις δαπάνες που έχουν γίνει. Και δίνουμε και επιπλέον 25 εκατομμύρια στο Ταμείο Αλληλεγγύης για να στηρίξουμε έργα που απαιτούνται για την επίπτωση που έχουν στις τοπικές κοινωνίες. Σε καμία περίπτωση -και το έχω πει ξεκάθαρα σε όλα τα δημοτικά συμβούλια των νησιών που έχω πάει- δεν είναι μέρος μιας συνδιαλλαγής. Το λέμε ανεξάρτητα από το σχέδιο το γενικότερο. Είναι μια υποχρέωση της πολιτείας, ως τέτοια την εκλαμβάνουν οι δήμοι και δεν συντάσσεται στα πλαίσια μιας συναλλαγής, όπως θέλατε να υπονοήσετε με τους δήμους, το οποίο θα ήταν κάτι μη επιτρεπτό και είναι κάτι που προσβάλλει και τους νησιώτες. Κανείς δεν δέχεται την έννοια της πληρωμής ως ανταλλάγματος για να δεχτεί δομές, όμως υπάρχει η έννοια της υποχρέωσης της πολιτείας να καλύψει τα έξοδα που κάνουν οι δήμοι ως αποτέλεσμα της σύμπραξης αυτών των ροών.
H απάντηση σε αυτό που ρωτήσατε είναι ναι, θα υπάρξει ένας ειδικός γραμματέας, ο οποίος θα έχει σαν κύρια αρμοδιότητα τη γενικότερη σχέση με τις ΜΚΟ. Μέρος αυτής θα είναι και η λειτουργία του μητρώου. Προτείνεται να το κάνει κάποιος διευθυντής, το κάνει εδώ και χρόνια κάποια υπηρεσία. Δεν έχουμε θεωρήσει ότι μέχρι στιγμής υπάρχει η αποτελεσματικότητα που έπρεπε να υπάρχει και γι’ αυτό χρειάζεται μια ενίσχυση του διοικητικού μηχανισμού. Δεν βλέπω κάτι μεμπτό σε αυτό. 
H πολιτική της Κυβέρνησης για το θέμα του μεταναστευτικού είναι η ίδια από την πρώτη στιγμή. Είναι η φύλαξη των συνόρων, είναι η ενίσχυση και η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, είναι οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, είναι η λειτουργία των κέντρων, είναι η διεθνοποίηση του προβλήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους και η νέα Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ανταποκριθεί πιο αποφασιστικά στο θέμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι στα κράτη πρώτης γραμμής, όπως είναι η χώρα μας. 
Δεν μίλησα ως δημοσιογράφος, δεν είμαι δημοσιογράφος. Αν ήμουν δημοσιογράφος θα σας έλεγα ότι μέχρι το 2014 η Ελλάδα δεν ήταν η βασική δίοδος των προσφυγικών ροών στην Ευρώπη. Από το 2015 η χώρα μας αποτέλεσε τη βασική δίοδο. Αν ήμουν δημοσιογράφος θα σας θύμιζα ότι είστε ιδρυτές της Μόριας. Όλα αυτά τα κέντρα ιδρύθηκαν επί των ημερών σας. 
Αν ήμουν δημοσιογράφος, θα σας θύμιζα ότι το πρόβλημα της συμφόρησης των νησιών προκύπτει από την κοινή ανακοίνωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, που έγινε επί των ημερών σας το 2016, μία συμφωνία η οποία έχει πάρα πολλά θετικά. Αυτό σας το προσμετρώ. Ήρθε η Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν είχατε χάσει εντελώς τον έλεγχο των ροών, το 2015 και το 2016, και ήρθε η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη συμφωνία με την Τουρκία να περιορίσει αποφασιστικά τις ροές. Δείτε τα στατιστικά του πρώτου τριμήνου του 2016, δείτε τα στατιστικά του πρώτου μήνα μετά τη συμφωνία. Το 2015, παραδείγματος χάριν, στη Χίο επί των ημερών σας μπήκαν εκατόν είκοσι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, το 2019 μπήκαν οκτώ χιλιάδες, για να καταλάβουμε τη διαφορά. Η συμφωνία όμως Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, όπως την έχετε γραπτώς ερμηνεύσει, εγκλωβίζει στα νησιά όσους περιμένουν άσυλο. 
Θα μου πείτε, επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ, δεν έγιναν αποσυμφορήσεις; Έγιναν. Γιατί ήταν στρατηγική επιλογή σας αυτοί να μείνουν στην Ελλάδα, ήταν στρατηγική επιλογή σας αυτοί που έρχονταν από τα νησιά, δικαιούνται ή δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, να μην έχει η χώρα μας τη δυνατότητα να τους επιστρέψει πίσω στην Τουρκία. Για εμάς οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και φυσικά η παροχή ασύλου, με βάση τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας σε αυτούς που δικαιούνται, δηλαδή μια ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική, αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό αυτού που κάνουμε ως Νέα Δημοκρατία. Υπάρχει πρόβλημα στα νησιά; Ναι, υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα στα νησιά. Συμφωνώ απόλυτα ότι υπάρχει πρόβλημα στα νησιά. Γιατί υπάρχει πρόβλημα στα νησιά; Γιατί αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καταφέρει να πιάσουμε την ταχύτητα που απαιτείται στη διαδικασία ασύλου και επιστροφών. Αυτό δεν ντρέπομαι να το παραδεχτώ και θέλουμε λοιπόν τη συμβολή σας για αυτό. Δεν θέλουμε να δυσφορείτε όταν ακούτε ότι φυλάμε τα σύνορα, δεν θέλουμε να δυσφορείτε όταν ακούτε ότι λαμβάνουμε μέτρα για την προστασία των συνόρων. Αν συμφωνείτε με την πολιτική της ισορροπημένης μεταναστευτικής πολιτικής. Όπως μου κάνει εντύπωση ότι σας προκαλεί δυσφορία ότι παρενέβη η αστυνομία να προστατεύσει τους πολίτες της Μυτιλήνης. Φαντάζομαι θα απαιτούσατε να παρέμβει η αστυνομία να προστατεύσει τους πολίτες της Μυτιλήνης. 
Σας προκαλούν δυσφορία οι επιστροφές; Κάναμε επτά αποστολές επιστροφών τον Ιανουάριο. Έχουμε στόχο να φτάσουμε τουλάχιστον στις διακόσιες επιστροφές ανά βδομάδα. Αυτό είναι μέρος της πολιτικής μας, όπως και η αποσυμφόρηση των νησιών. Το τελευταίο εξάμηνο γνωρίζετε τα νούμερα που μεταφέρθηκαν από τα νησιά στην ενδοχώρα; Μεταφέρθηκαν είκοσι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά και συνεχίζουμε να κάνουμε αποσυμφορήσεις. Όμως κάνουμε αποσυμφορήσεις, ενώ παράλληλα στα πλαίσια της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας κάνουμε επιστροφές κι αυτό είναι μια μεγάλη ιδεολογική μας διαφορά. 

Αναζήτηση