Υπ. Εργασίας (2019)

Στοχεύουμε σε αμοιβαία συνεργασία με την Κίνα σε ζητήματα ασφαλιστικά, εργασιακά και επενδύσεων

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης πραγματοποίησε σήμερα 15/11/2019 συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας με τον Αντιπρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (SSF) της Κίνας κ. Wang Wenling, αρμόδιο για τη διαχείριση και λειτουργία των περιουσιακών στοιχείων του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Ασφάλισης (NSSF) της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο πλευρές αντάλλαξαν αβρότητες και συμβολικά δώρα, ενώ η όλη συζήτηση έγινε σε ένα ιδιαιτέρως ζεστό και εποικοδομητικό κλίμα που αποτέλεσε την απαρχή μελλοντικών συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το γεγονός πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι δύο πλευρές εξέφρασαν πολλές κοινές θέσεις επί σειράς ζητημάτων που άπτονται του συνταξιοδοτικού και ασφαλιστικού κλάδου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Μηταράκης παρουσίασε τα σχέδια για το νέο ασφαλιστικό που ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ανέλυσε τους τρεις πυλώνες ασφάλισης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα πλεονεκτήματα του νέου επικουρικού κεφαλαιοποιητικού συστήματος που θα αποκτήσουν οι νεοεισερχόμενοι και πρωτοασφαλισμένοι στην αγορά εργασίας από 01 Ιανουαρίου 2021. Ο κ. Wang από την πλευρά του τόνισε το σημαντικό δημογραφικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η Κίνα και το οποίο αναμένεται να επιδεινωθεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια, ενώ παρουσίασε τα βασικά σημεία του ασφαλιστικού της χώρας που συνδυάζει τόσο την κρατική όσο και την ιδιωτική ασφάλιση.

Ο κ. Μηταράκης εν συνεχεία τόνισε πως μια συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (SSF) θα ήταν αμοιβαία επωφελής και κάλεσε την κινεζική πλευρά να δει τις ευκαιρίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά προκειμένου να επενδύσει μέρος από τα χρήματα που διαχειρίζεται, τα οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ανέρχονται στο 1 τρις ευρώ.

Με το πέρας της συνάντησης ο υφυπουργός Εργασίας κ. Νότης Μηταράκης δήλωσε:

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή μας συνάντηση η οποία πιστεύω πως ήταν ιδιαιτέρως εποικοδομητική και για τις δύο πλευρές. Οι σχέσεις Κίνας- Ελλάδας βασίζεται σε κοινές αξίες, κοινές πολιτισμικές καταβολές και αμοιβαίο σεβασμό, ενώ σε οικονομικό επίπεδο η Κίνα για εμάς αποτελεί μια χώρα επενδυτικών ευκαιριών και εμπορικής συνεργασίας σε κρίσιμους τομείς για τις επενδύσεις και την οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η προοπτική συνεργασίας μας με το Εθνικό Συμβούλιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (SSF) της Κίνας, προκειμένου να επενδυθεί μέρος των χρημάτων που διαχερίζεται, στην ελληνική αγορά, η οποία πλέον βρίσκεται σε δρόμο ανάκαμψης και αποτελεί έναν αξιόπιστο επενδυτικό εταίρο.

Στο σημερινό διεθνές περιβάλλον το οποίο εμπεριέχει σειρά προκλήσεων και αντιτιθέμενων συμφερόντων, η εμπορική και οικονομική συνεργασία μεταξύ των κρατών αποτελεί βασικό και ισχυρό όπλο διασφάλισης της περιφερειακής ειρήνης με τελικό στόχο την κοινωνική ευημερία και την ανάπτυξη, για τις χώρες που είναι ανοιχτές στο διάλογο και έχουν κοινό όραμα.»

Αναζήτηση