Δευτέρα, 26 Σεπτέμβριος 2016 10:07

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για τον καταλογισμό ευθυνών και καταβολή αποζημιώσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με την πυρκαγιά της 25ης Ιουλίου

  • Εκτύπωση

Τον καταλογισμό των ευθυνών και την καταβολή αποζημιώσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ για τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε η πυρκαγιά της 25ης Ιουλίου στη Χίο, ζητά με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότης Μηταράκης. 

Με αφορμή την έκδοση του πορίσματος της Π.Υ. που αναφέρει ότι η εκδήλωση της πυρκαγιάς οφείλεται σε «Βραχυκύκλωμα Ηλεκτρονικών Καλωδίων», ο κ. Μηταράκης τονίζει την ανάγκη να καταλογιστούν οι ευθύνες, και ζητά να υπάρξουν πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των ζημιών και την άμεση βελτίωση του δικτύου. Τέλος, ο κ. Μηταράκης ρωτά για ποιόν λόγο δεν έχει προχωρήσει ακόμα η διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το 2014 από τη στιγμή που η ΔΕΗ Ανανεώσιμες είχε υποσχεθεί τη στήριξη των πληγέντων.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Θέμα: Πυρκαγιές στη Χίο από βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ

«Σύμφωνα με το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, η μεγάλη πυρκαγιά της 25ης Ιουλίου στη Χίο - που κατέκαψε 41.000 στρέμματα αγροτικής και δασικής έκτασης – ξεκίνησε από το δίκτυο ηλεκτροδότησης και συγκεκριμένα από τη γραμμή μέσης τάσης του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. - Δ.Ε.Η. Το πόρισμα της Π.Υ. αναφέρει επίσης ότι η εκδήλωση της πυρκαγιάς οφείλεται σε «Βραχυκύκλωμα Ηλεκτρονικών Καλωδίων».  

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πριν από λίγες ημέρες σε απόσταση αναπνοής από τις ανεμογεννήτριες του Μελανιούς στη Χίο εκδηλώθηκε κι άλλη πυρκαγιά από μετασχηματιστή η οποία αντιμετωπίστηκε άμεσα από περαστικούς. Είχε προηγηθεί ακόμη μια πυρκαγιά από βλάβη σε δίκτυο ηλεκτροδότησης ενώ και πριν από δύο χρόνια μια άλλη φωτιά που επίσης ξεκίνησε από το δίκτυο της Δ.Ε.Η. προκάλεσε μεγάλη οικολογική ζημιά στα χωριά Άγιο Γάλας, Μελανειός και Νενητούρια καταστρέφοντας περισσότερα από 4.000 δέντρα (ελιές, αμυγδαλιές κ.ά.).

Από τα παραπάνω στοιχεία είναι προφανείς οι μεγάλες ευθύνες που βαρύνουν τους υπεύθυνους για τη συντήρηση του δικτύου στη Χίο. Είναι επίσης προφανές ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να δοθεί ένα οριστικό τέλος σε αυτό το φαινόμενο.  Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:  

1. Σε ποιές ενέργειες προτίθενται να προχωρήσουν για τον καταλογισμό των ευθυνών του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.

2. Θα ζητήσουν από τον Διαχειριστή του Δικτύου να συμβάλλει οικονομικά για την αποκατάσταση των ζημιών;

3. Υπάρχει σχετικό χρονοδιάγραμμα για τις ενέργειες αυτές;

4. Ποια μέτρα θα ληφθούν για την συντήρηση του δικτύου στη Χίο;  Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο υπογειοποίησής του;

5. Για ποιόν λόγο δεν έχει προχωρήσει ακόμα η διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το 2014 από τη στιγμή που η ΔΕΗ Ανανεώσιμες είχε υποσχεθεί τη στήριξη των πληγέντων; Υπάρχει σχετικό χρονοδιάγραμμα;»

 

Δείτε τις απαντήσεις των αρμόδιων Υπουργών εδώ >>

Διαβάστηκε 2102 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Νοέμβριος 2016 13:39

Πολυμέσα