Τρίτη, 06 Σεπτέμβριος 2016 12:53

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για την στήριξη των πληγέντων στη Χίο από την πυρκαγιά της 25ης Ιουλίου 2016

  • Εκτύπωση

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νότης Μηταράκης αναφορικά με την στήριξη των πληγέντων στη Χίο από της πυρκαγιά της 25ης Ιουλίου 2016. Δύο μέτρα και δύο σταθμά παρατηρούνται από τους πληγέντες σε σχέση με την αντιμετώπιση που είχαν κάτοικοι άλλων περιοχών που επλήγησαν από φυσικά φαινόμενα. Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Θέμα: Δύο μέτρα και δύο σταθμά για την στήριξη των πληγέντων στη Χίο από την πυρκαγιά της 25ης Ιουλίου 2016

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 25ης Ιουλίου στη Χίο η οποία αφάνισε ένα πολύ μεγάλο μέρος των καλλιεργειών και της παραγωγής μαστίχας η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προχωρήσει άμεσα στη λήψη μέτρων για την αποζημίωση και τη στήριξη των πληγέντων.

Οι παραγωγικοί φορείς του νησιού έθεσαν μετ’ επιτάσεως το αίτημα για παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, για τους πυρόπληκτους των τοπικών Κοινοτήτων Βέσσας, Λιθίου, Ελάτας, Ολύμπων και Μεστών όπως επίσης και την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τους πυρόπληκτους μόνιμους κατοίκους των συγκεκριμένων κοινοτήτων.

Μέχρι σήμερα και παρά το γεγονός ότι υπάρχει το απαιτούμενο νομικό πλαίσιο καμία τέτοια πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί από την πλευρά της κυβέρνησης. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει απογοήτευση αλλά και πλήθος ερωτημάτων στους πληγέντες της Χίου καθώς το Υπουργείο Οικονομικών με την ΠΟΛ 1110/19.07.2016 (ΦΕΚ  2309/26.07.2016 τεύχος Β) είχε προχωρήσει στην παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, για τους κατοίκους της Μεγαλόπολης και των γύρω περιοχών που επλήγησαν από τις έντονες βροχοπτώσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω, Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Για ποιο λόγο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την καταστροφή στη Χίο με διαφορετικά μέτρα και σταθμά;

2. Πως σκοπεύει το Υπουργείο Οικονομικών να βοηθήσει τους μαστιχοπαραγωγούς που μέσα σε λίγες ώρες έχασαν και τις καλλιέργειες και την παραγωγή τους;

3. Για ποιο λόγο επιμένει στις προκαθορισμένες προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο και του ΕΝΦΙΑ οδηγώντας στον οικονομικό αφανισμό τους εκατοντάδες μικροπαραγωγούς που επλήγησαν από την πυρκαγιά;

Ο Ερωτών Βουλευτής

 
 
Νότης Α. Μηταράκης
 
 
Δείτε την απάντηση εδώ >>
Διαβάστηκε 1810 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Φεβρουάριος 2017 20:41

Πολυμέσα