Article Category List

Η υλοποίηση του σχεδίου μας θα δώσει τη λύση στη μεταναστευτική κρίση

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Ο υφυπουργός Εργασίας και βουλευτής Χίου κ. Νότης Μηταράκης, παρέστη στο Δημοτικό Συμβούλιο της Χίου, όπου παρουσίασε το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό.

Ολόκληρη η ομιλία του υφυπουργού παρακάτω:

"Με ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης παραβρίσκομαι σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στη διυπουργική σύσκεψη με τους Δημάρχους για το μεταναστευτικό που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, παρουσία του Αντιδημάρχου κ. Χάρη Μπουρνιά, παρουσιάστηκε από την Κυβέρνηση μία ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Μία πρόταση, η οποία παρουσιάζει ένα συντεταγμένο σχέδιο απόλυτα πιστό στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Στο προεκλογικό μου πρόγραμμα είχα πει ξεκάθαρα για την αναγκαιότητα του κλεισίματος της ΒΙΑΛ

Είχα τονίσει την ανάγκη για πιο αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων, την επιτάχυνση διαδικασιών χορήγησης ασύλου και τις επαναπροωθήσεις.

Μίλαγα για το διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών, καθώς και για τη δημιουργία κλειστών κέντρων όπου απαιτείται.

Σας θυμίζω ότι παλαιότερα είχα συμφωνήσει στη δημιουργία κλειστού κέντρου στο 18, όπως είχαν συμφωνήσει τότε και οι κ.κ. Βουρνούς, Κάρμαντζης και Ανδρέας Μιχαηλίδης. Αφού λοιπόν τότε συμφωνήσατε, σήμερα γιατί διαφωνείτε;

Το σχέδιο της Κυβέρνησης, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το Νοέμβριο και εξειδικεύθηκε στην πρόσφατη συνάντηση, προβλέπει την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και την επιτάχυνση των επιστροφών.

Προβλέπει τη δημιουργία ενός κλειστού πολυλειτουργικού κέντρου, που θα συγκεντρώνει το ΚΥΤ, το ΠΡΟΚΕΚΑ, ειδική δομή για ασυνόδευτα ανήλικα και παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης και εκπαίδευσης.

Με παράλληλο, οριστικό κλείσιμο της ΒΙΑΛ, γεγονός που θα δώσει αίσθημα ασφαλείας στους πολίτες και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Και ταυτόχρονα, θα αναδείξει με εμφατικό τρόπο ότι η Κυβέρνηση αυτή είναι εδώ για να τηρήσει στο έπακρο τις δεσμεύσεις της.

Η Κυβέρνηση άκουσε την τοπική κοινωνία και περιόρισε το μέγεθος της νέας δομής στις 4.000 θέσεις. Με τη συμβολή της έντονης παρέμβασης του κ. Μπουρνιά στη σύσκεψη. Μέγεθος απαραίτητο για να λειτουργεί αποτρεπτικά σε νέες ροές. Ενώ, παράλληλα, σας δηλώνω ξεκάθαρα ότι εντός του ΠΡΟΚΕΚΑ δε θα υπάρχουν χώροι θρησκευτικής λατρείας.

Ως προς την τοποθεσία, έχει επιλεχθεί η κρατική έκταση στο 15ο χλμ. Χίου – Βολισσού, σημείο που από το οποίο το κέντρο του Βροντάδου απέχει το ίδιο όσο απέχει ο Βροντάδος από τη ΒΙΑΛ.

Αντιλαμβάνομαι και σέβομαι τις απόψεις του Αγίου Γεωργίου, δεχόμαστε όμως τις απόψεις της Διοίκησης και τα αρχεία της Εφορίας και του Κτηματολογίου. Η διαφορά αφορά τώρα αποκλειστικά την Δικαιοσύνη 

Αρχική μας θέση ήταν να γίνει πιο βόρεια το κέντρο, εκτός Δημοτικής Ενότητας Ομηρούπολης.

Αλλά οι εκτάσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν είναι δημοτικές.

Προσωπική μου πρόταση είναι το κέντρο να υλοποιηθεί λίγο βορειότερα, για παράδειγμα στο 17ο χλμ. Χίου – Βολισσού ή στο 18 που είχαν όλοι συμφωνήσει ή σε όποιο άλλο σημείο θέλετε και καλώ το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει την εν λόγω πρόταση σήμερα. Και παράλληλα με αυτό, να παραχωρηθεί στον Δήμο η έκταση της ΒΙΑΛ μετά το οριστικό κλείσιμό της. Η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να πάει στο 15ο χλμ.. Δεν αποφασίζουμε και διατάζουμε, όπως λανθασμένα ισχυρίζονται μερικοί, όμως η Κυβέρνηση έχει ευθύνη απέναντι στους πολίτες για να αντιμετωπισθεί η κρίση και το Δημοτικό Συμβούλιο έχει τη δυνατότητα σήμερα να επιλέξει την πλέον κατάλληλη τοποθεσία.

Δεσμεύομαι προσωπικά ότι σε περίπτωση που ληφθεί η εν λόγω απόφαση άμεσα ή κάποια άλλη εναλλακτική που θα προτείνετε, θα εισακουστεί θετικά και από τους αρμόδιους φορείς για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Δεν δέχομαι λοιπόν τσιτάτα ότι η Κυβέρνηση ή ο Μηταράκης μας αναγκάζουν για το 15.

Κυρίες & Κύριοι,

Είναι δεδομένο ότι σήμερα κανείς δεν είναι ευχαριστημένος από την κατάσταση που επικρατεί στη Χίο λόγω του μεταναστευτικού. 

Η Κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει:

• Την εφαρμογή νέας ταχύτερης και αυστηρότερης διαδικασίας ασύλου από 1/1/2020. Σας θυμίζω τις αντιδράσεις τις αντιπολίτευσης.

• Αυξημένα επιχειρησιακά μέτρα αποτροπής των ροών, που για ευνόητους λόγους δεν ανακοινώνονται.

• Έναρξη κατασκευής των νέων κέντρων τον Φεβρουάριο με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης ως τον Ιούλιο του 2020.

• Αυξημένες επιστροφές στην Τουρκία, από 40-50/μήνα που πραγματοποιούμε το τελευταίο εξάμηνο σε πάνω από 100/μήνα από τον Φεβρουάριο και εφεξής. Και αυτό είναι μόνο η αρχή.

• Επιτάχυνση στη διαδικασία εξέτασης ασύλου με ενοποίηση εντύπων των εμπλεκόμενων φορέων και fast-track διαδικασία pre-screening για να γνωρίζουμε άμεσα ποιοι δικαιούνται άσυλο και ποιοι όχι.

• Αυξημένες μεταφορές όσων δικαιούνται άσυλο στα νέα κέντρα στην ενδοχώρα. Ήδη, μέχρι 31/12/2019 είχαμε στόχο για 20.000 μεταφορές και πραγματοποιήσαμε 21.136.

• Έκδοση ΥΑ για ορισμό ασφαλών χωρών ανά εθνικότητα, με στόχο να θεωρείται το αίτημα ασύλου απαράδεκτο όταν υπάρχει διέλευση από ασφαλή χώρα.

• Κατασκευή δύο κλειστών κέντρων στη Β. Ελλάδα για τους παραβατικούς, μη δικαιούντες άσυλου.

• Ηλεκτρονική κάρτα για κάθε έναν που εισέρχεται στη χώρα, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος και αρχείο ανά περίπτωση, καθώς και ιχνηλασιμότητα.

• Πρόσληψη 800 συνοριοφυλάκων με κριτήρια εντοπιότητας, ειδικά για τη Χίο 120.

• Επιδότηση νησιωτικών δήμων ανάλογα με το πλήθος των μεταναστών και προσφύγουν που φιλοξενούν προσωρινά.

• Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις ΜΚΟ και αυστηρότατους ελέγχους

Αγαπητέ Δήμαρχε, κυρίες & κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Σας καλώ να στηρίξετε την πρόταση της Κυβέρνησης, διότι είναι ολοκληρωμένη και δίνει προοπτική για το νησί μας και τη χώρα, για να ξεπεράσει ένα εξωγενές πρόβλημα. 

Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει να είναι ανοικτά τα σύνορα και να περνάνε όσοι θέλουν, ελπίζοντας ότι θα τους δεχθούν μετά άλλες χώρες. Είμαι κάθετα αντίθετος σε αυτή την άποψη, η χώρα έχει σύνορα και νόμους.

Κάποιοι, κερδίζοντας χειροκρότημα, πρότειναν ωραίες αλλά ανεφάρμοστες λύσεις. Και εγώ δεν θέλω να έρχεται κανείς, και εγώ θέλω να βρεθούν άλλα μέρη να πάνε. Και εγώ θέλω η γειτονική χώρα να διακόψει άνευ ανταλλάγματος όλες τις ροές.

Κάποιοι τέλος εξέφρασαν αμφιβολίες για την εφαρμογή του σχεδίου, αυτές τις σέβομαι και ρόλος μου ως κυβερνητικός βουλευτής είναι να παρακολουθώ άγρυπνα την εφαρμογή του και να παρεμβαίνω όπου παρατηρείται το οποιοδήποτε πρόβλημα.

Θα παραμείνω δίπλα σας, όπως κάνω όλα αυτά τα χρόνια, για να αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν.

Επίσης, να τονίσω ότι το προηγούμενο ψήφισμα του Δήμου δεν βοηθά στην επίλυσης της εθνικής κρίσης.

Κατ’ αρχήν, είναι ελλιπές. Διότι ενώ δέχεσθε τη δημιουργία ενός νέου ΚΥΤ, έστω χαμηλής χωρητικότητας, δεν προτείνετε καμία τοποθεσία.

Επίσης, το ψήφισμα του Δήμου, επιτρέψτε μου, είναι λάθος. Είναι λάθος για τη Χίο.

Διότι, ένα κέντρο 500 ατόμων δεν καλύπτει τις ροές και διατηρεί ανοικτή τη ΒΙΑΛ.

Διότι, μια πολιτική άμεσης καταγραφής και αναχώρησης για Αθήνα δοκιμάστηκε το 2015. Τότε είχαμε 120,000 αφίξεις σε ένα χρόνο. Θυμάστε τότε πόσο έντονα είχε κατακλυστεί η πόλη, πώς είχαν δημιουργηθεί διάφοροι άτυποι καταυλισμοί και πώς η Δημοτική Αρχή έψαχνε χώρο για να δημιουργηθεί κέντρο και να αποσυμφορηθεί η πόλη. Το 2015, λοιπόν, είχαμε 120,000 αφίξεις στη Χίο. Το 2019 είχαμε μόνο 8,000. 

Άρα, όσο πιο δύσκολη γίνεται η μετάβαση στην ηπειρωτική Ελλάδα, τόσο καλύτερα είναι για τη Χίο.

Μια πολιτική άμεσης καταγραφής και αναχώρησης για Αθήνα ενθαρρύνει τους διακινητές να έρχονται στη Χίο. Δεν είναι καλύτερα ούτε για τη χώρα αλλά ούτε για τη Χίο μια τέτοια πολιτική.

Μια ανοικτή δομή, όπως σήμερα, δεν συμβάλει στην ασφάλεια των πολιτών της Χίου. Όλης της Χίου. Και του Βροντάδου φυσικά, διότι ο Βροντάδος απέχει από την ΒΙΑΛ 11 χιλιόμετρα, όσο δηλαδή απέχει από το Βροντάδο το 15ο.

Σήμερα σε ακτίνα 8 χιλιομέτρων από τη ΒΙΑΛ κατοικεί το 70% του πληθυσμού της Χίου, σε ακτίνα 8 χιλιομέτρων από το 15ο δεν κατοικεί κανείς. Το πρώτο σπίτι στο Βροντάδο από το 15ο απέχει όσο το Νοσοκομείο από την ΒΙΑΛ.

Σέβομαι τους πολίτες του Βροντάδου, ζητώ την άδεια σας να πάμε πιο βόρεια.

Θέλω μια κλειστή δομή μακριά από κατοικίες αντί την σημερινή ανοικτή δομή μέσα στον αστικό ιστό.

Θέλω να είναι ξεκάθαρο το μήνυμα ότι δεν είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα μας οι παράνομοι μετανάστες.

Είναι ξεκάθαρη θέση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι δεν θα υπάρξει καμιά μόνιμη παραμονή μεταναστών στα νησιά μας. Εδώ είναι τα σύνορα μας.

Πρέπει: 

• να είναι πολύ πιο δύσκολο να περάσουν τα σύνορα.

• να μένουν σε κλειστά κέντρα.

• να εξετάζεται ταχύτερα το άσυλο, ειδικά για αυτούς που δεν έχουν προσφυγικό προφίλ.

• να επιστρέφουν στις χώρες τους όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

• Όσοι δικαιούνται άσυλο θα φεύγουν άμεσα από τα νησιά.

Σήμερα, ζήτησα και συναντήθηκα με τον Πρωθυπουργό για να τον ενημερώσω για την κατάσταση που επικρατεί στη Χίο. Του μετέφερα τη φωνή και τους προβληματισμούς όλων σας. Του μετέφερα την ανάγκη της απαρέγκλιτης εφαρμογής του σχεδίου, προλαβαίνοντας αμφιβολίες που τυχόν ακουστούν σήμερα.

Τόνισα και σας μεταφέρω, με την άδειά του, την προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού σε αυτό, ότι δηλαδή θα προχωρήσει άμεσα, με ειδικές fast track διαδικασίες η παράκαμψη του Βροντάδου και των στροφών του Αίπους με τη δημιουργία του νέου περιφερειακού δρόμου. Ο Βροντάδος δε θα νιώσει καν ότι θα υπάρχει το κέντρο, ούτε την όποια κίνηση προκύπτει από τις μετακινήσεις των υπαλλήλων, την τροφοδοσία κλπ. Αλλά, παράλληλα, με το έργο αυτό, ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα του νησιού, καθώς η Βόρεια Χίος θα έρθει κατά 15-20 λεπτά πιο κοντά στη χώρα. 

Αντιλαμβάνομαι τη δυσπιστία που σας έχουν προκαλέσει τα 4 χρόνια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, θέλω την στήριξή σας, θέλω τη σύμφωνη άποψή σας, για να υλοποιήσουμε το σχέδιο και θα είμαι εκεί, για να το παρακολουθώ και να παρεμβαίνω όταν χρειαστεί.

Καμία μόνιμη παραμονή, είναι απόλυτη δέσμευση.

Μια κλειστή δομή, μικρότερη του αρχικού σχεδιασμού και μικρότερη της σημερινής κατάστασης.

Με την άδεια σας πιο βόρεια από το 15ο. Και με ταυτόχρονο ΟΡΙΣΤΙΚΟ κλείσιμο της ΒΙΑΛ, το επισημαίνω και πάλι ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ της ΒΙΑΛ.

Τονίζω ότι για την κυβέρνηση η Ελλάδα έχει σύνορα, έχει κανόνες.

Σας ευχαριστώ."

Αναζήτηση